ČOVJEK KOJI NIJE TRAŽIO ZAKLON OD MEĆAVE

U sarajevskom klubu ”Kaktus” (Plato Skenderija) u subotu, 30. maja u 21.00 biće promovisana knjiga ”Mesto u mećavi” (priča o Milanu Mladenoviću) Aleksandra Žikića.
O knjizi će, osim autora, govoriti i Sandra Rančić, kooscenaristica dokumentarca o EKV-u, a odlomke iz knjige će čitati glumica Lora Orlović.

”Mesto u mećavi” oslikava najizražajniji portret jednog rok umjetnika u regionalnoj publicistici, na suptilan način tumačeći okolnosti iz kojih je iznikao mit o Milanu Mladenoviću, gitaristi, pjevaču i vođi Ekatarine Velike.
Milanov značaj za jugoslovensku rok scenu ne može se precijeniti – baš kao što se ne može precijeniti njegov udio u životima svih koji su ga poznavali, kao ni uticaj koji je ostvario na generacije poklonika. Stvarajući u turbulentnom i nesigurnom vremenu, nije pronašao zaklonjeno mjesto u mećavi koja je bjesnila oko njega. Zajedno sa jednom kompletnom postavom EKV otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom onu rijetku vrstu nasljeđa koja se zasniva koliko na osobenosti umjetničkog izraza toliko i na etičkoj nepotkupljivosti stvaraoca.

”Mesto u mećavi” istinita je priča o takvom stvaraocu, atmosferi u kojoj su nastajale neobično značajne pjesme, bendu izuzetnih muzičara tragične sudbine – priča potresna ali lišena patetike, lirska i dramatična u isto vrijeme, potkrepljena autentičnim svjedočanstvima i posebno odabranim autorskim fotografijama Nebojše Babića.

”Ja Milana nisam nikada voleo ni zato što je bio dobar čovek, ili gitarista, ili talentovan pesnik, ili kreativan umetnik. Niti sam ga voleo zbog bilo kojih njegovih svojstava, ili osobina. Niti što mi je nešto u životu učinio. Voleo sam ga i volim ga samo zato što on jeste. I što je jedini Milan koji je ikada postojao”, rekao je Dušan Dejanović, bubnjar Katarine II.

O Autoru:

Aleksandar Žikić rođen je 1959. u Valjevu. Prvi tekst izašao mu je u magazinu Džuboks. Objavio je više od hiljadu tekstova u većini relevantnih jugoslovenskih i srpskih listova, uglavnom iz oblasti rokenrola i pop kulture. Kao novinar djelovao je u svim medijima. Sa grupom S.T.R.A.H. snimio je EP Mesec. Autor je drama Elvira je kul!, Overdouzi Ples aveti i knjiga Fatalni ringišpil – Hronika beogradskog rokenrola i Whisky: Vatra iz vode. Član je Tennessee Squire Association i počasni građanin pokrajine Mur, Tenesi, SAD. Magistrirao je svedenborgijansku teologiju na Academy of the New Church Theological School u Brin Etinu, (Filadelfija), Pensilvanija, SAD. Član je progresivnog americana benda The LVCZ. Trenutno živi i radi u Beogradu.