Sarajevska promocija knjige pjesnikinje Dijale Hasanbegović naziva “Neće biti djece za rat”, a koja je objavljena u okviru biblioteke Nova osjećajnost zeničke izdavačke kuće Vrijeme, biće održana u utorak, 30. maja, u Zvonu (Obala Maka Dizdara 10), s početkom u 21 sat.

Na promociji će pored autorice govoriti i urednik biblioteke Nova osjećajnost, Marko Tomaš.

“Neće biti djece za rat” je prvijenac spisateljice koja živi u Sarajevu, radi kao freelance novinarka i kolumnistica za Urban magazin. Sam naslov sugerira snažnu i tešku tematiku, na momente veoma mračnu estetiku, a bavi se pitanjima prošlosti, traume, odnosa unutar obitelji, među ljudima stiješnjenim u iste mračne prostore, u potrazi za tračcima svjetla. U knjigu je utkano i autoričino osobno suočavanje s prošlošću, izraženo jezikom koji je na momente kolokvijalan, a na momente podsjeća na uspavanku ili epsku poeziju.

“…Ova je zbirka zatamnjeno srce koje ne odustaje od svjetla. Već sa čitanjem prve pjesme postaje kristalno jasno da je ona rijetka kombinacija upravo spomenutog. Sretan sam što postoji i što znam gdje je mogu naći. I kad god se osjetim dovoljno snažnim za svoje strašnije svjetove i njihove mrakove, prenosit ću im stih jedne od pjesama iz ove zbirke. Činit ću to kao ultimativnu poruku i jednu sasvim ličnu prijetnju: Ne dam djecu za rat!”, napisao je o zbirci pjesnik Mehmed Begić.

Intervju s Dijalom Hasanbegović povodom knjige “Neće biti djece za rat” čitajte u aktuelnom, majskom broju Urban magazina.