Izdavačka kuća Buybook od 16. do 21. aprila organizuje Proljeće u Buybooku zahvaljujući kojem čitalačku publiku želi upoznati sa svojim novim izdanjima i ujedno omogućiti popust na sve Buybookove naslove u iznosu od 30-50% u sarajevskoj i tuzlanskoj knjižari.

Osim pristupačnih cijena kojima Buybook nadomješćuje izostanak sa aprilskog sajma knjige u Sarajevu, pred ljubiteljima i ljubiteljicama knjige će se naći niz novih izdanja, te starih, rado čitanih, obučenih u novo ruho, a bit će upriličeni i susreti s domaćim autorima/cama koji su uvijek u fokusu svih Buybookovih manifestacija.

Proljeće u Buybooku tako donosi promocije dvije nove knjige. Riječ je o pričama „I sreli su medu“ autorice i saradnice Urban magazina Nine Tikveše te poetskoj zbirci „Na šahovskom turniru“ dugogodišnjeg Buybookovog autora Mustafe Zvizdića.

Kada vidite naslov „I sreli su medu“ vjerovatno ćete se ponadati kako je pred vama alegorija o čudesnom svijetu životinja ili infantilno pripovijedanje o čarobnoj šumi. Onda ćete pronaći ironijski otklon prema izbjeglištvu, preživljavanju i prekarijatu. I znaćete da imate sagovornicu sa izvanrednim smislom za humor i vrhunsku prozaistkinju. Vaš smijeh prekinuće priče o nasilju u emotivnim vezama, bolestima ovisnosti, životu u ženskom zatvoru i porodicama koje su potomcima u amanet ostavljale najčešće samo nasljedne bolesti. I biće vam jasno da je ova knjiga utočište za sve nesrećne i nezbrinute, za sve Bose i Bureke, za one koji/e su spas od vlastitog života tražili na pogrešnim mjestima.

Promocija proznog prvijenca Nine Tikveše u sarajevskoj knjižari Buybook desit će se 19. aprila u 19:30.

Dan ranije u istom terminu biće predstavljena i knjiga poezije „Na šahovskom turniru“ Mustafe Zvizdića koji nam vlastitim pisanjem poručuje kako s humorom nema šale. Zvizdić je valjda jedini nakon Feralovaca kome polazi za stihom složiti galeriju zločinaca, novovjernika, polunacionalista i priuštiti nam uz vrhunsku poeziju obilje smijeha. Jer lako je plakati, u tome smo vješti. Trebamo se rugati, gledati s podsmijehom, na sve te savremene pošasti kojima se Zvizdić smije. Pjesnik čija je tastatura natopljena iskustvom posttranzicijskog preživljavanja na svojim stranicama otvara neke nedovoljno opisane niše bosanskohercegovačke realnosti, onaj prostor gdje nepristrasno nasilje/dobija oreol nostalgije i gdje pas lutalica strahuje po navici. A u takvom okviru, jasno je, nije lako nikome nesnađenom. Valja nam preživjeti, a uz knjigu kakva je Na šahovskom turniru možda nije lakše, ali je ljepše. I ljekovito je kao što to uvijek biva sa vrhunskom poezijom.

U utorak, 17. aprila u 19:00 u knjižari Buybook biće upriličen susret bh. autora/ica sa grupom međunarodnih studenata/ica slavistike.

Od naslova koji će se tokom manifestacije Proljeće u Buybooku premijerno naći na policama ove knjižare izdvajaju se roman „Lisica“ književnice Dubravke Ugrešić, nove članice Buybookove literarne porodice. Ovim romanom koji je ljubavno pismo književnosti, kako je to zapisala Luca Kozina, Dubravka Ugrešić je definitivno došla do svjetla i pokazala da, dok god ona piše, za književnost ima nade da prevaziđe sve prepreke koje joj postavlja suvremeni svijet.

„Svinjska kost u leproznoj ruci“ još jedan je od značajnih naslova koji će se naći u Buybookovoj proljetnoj ponudi, autora Mustafe Mastura, jednog od najčitanijih savremenih iranskih pisaca. Pred publikom će se naći i novo izdanje čuvenog djela „2666“ Roberta Bolaña koji dotiče sva važnija zbivanja i pojave u dvadesetom vijeku – kolonizaciju, dva svjetska rata, nacizam, rasnu diskriminaciju, nezaposlenost, eksploataciju u meksičko-američkim tvornicama na crno… književna pitanja, Nobelovu nagradu, evropsku i američku kulturu…

Osim Bolaña, u novom ruhu vas očekuje i roman „Mi djeca s kolodvora Zoo“ Christiane F. u kojoj autorica otvoreno progovara o vlastitoj i sudbinama druge djece heroinskih ovisnika. Vašoj pažnji preporučujemo i jednog od najprevođenijih domaćih Buybookovih autora, Faruka Šehića i „Rider“, u kojem su umjesto „Apokalipse iz Recycle bina“ svoje mjesto našle priče izostavljene iz zbirke „Pod pritiskom“. Podsjećamo da se u Buybookovoj ponudi od nedavno nalazi i knjiga Priče za laku noć za djevojčice buntovnice“ Elene Favilli i Francesce Cavallo.