Burch univerzitet uvijek prednjači kada su nauka i naučni obrasci u pitanju, te su brojne naučnice i naučnici, profesorice i profesori, autorice i autori naučnih radova bili gošće i gosti predavači na Burch univerzitetu. Taj kontinuitet nastavljen je predavanjem iznimno važnog naučnika, profesora i istraživača Jima Le Duca koji je na Burch univerzitetu održao predavanje za studentice i studente Burch univerziteta na temu “Patogeni i bolesti modernog svijeta”.

Jim Le Duc Ph. D. direktor je Galvastonove nacionalne laboratorije i profesor na odsjeku za mikrobiologiju i imunologiju na Medicinskom odjeljenju Univerziteta u Teksasu (USA) u Galvestonu. Kao medicinski službenik zadužen za arboviruse i virusne hemoraglijske tegobe u Svjetskoj zdravstevnoj organizaciji (WHO). Jedan je od osnivača i arhitekata Svjetske zdravstvene organizacije, programa za rješavanje nastalih zaraznih bolesti. Inicijator je procesa revizije Međunarodnih zdravstvenih propisa. Priznati je stručnjak za zarazne bolesti, bioodbranu i globalno zdravlje.

“Ono što vi i vaši timovi profesorica i profesora na čelu sa dekanesom Burch univerziteta, a mojom kolegicom profesoricom Mirsadom Hukić, radite zaista je jako pohvalno i vrijedno svake pažnje. Vi pružate zaista najbolje vašim studenticama i studentima, i vašoj zemlji. Ono što vidim jeste da vi pripremate novu generaciju naučnica i naučnika za svijet koji će biti iznimno zahtjevan. Vaši timovi profesorica i profesora daju studenticama i studetima savršene primjere iz prakse te im prenose stvarno znanje i time im zaista pripremate put ka globalnom društvu, što je divno i na tome vam zaista samo mogu zahvaliti”, riječi su profesora Le Duca.

Upitan o globalnom stanju, bioterorističkim prijetnjama, kao i sve češćim prijetnjama hemijskim i biloškim oružjem, profesor Le Duc je dodao:

“Ne postoje organizmi ili virusi koji su važniji od drugih, svi su podjednako važni, samo su neki opasniji od drugih. Međutim, ono što trebate reći vašim studenticama i studentima jeste da što intenzivnije uče o svijetu u kojem žive, o svijetu u kojem se nalaze. Oni moraju znati da opasnost u jednom dijelu svijeta može proizvesti globalnu prijetnju i opasnost. Oni moraju znati da je svijet zaista jako malo mjesto. Ljudi su svakodnevno u pokretu i niko nije siguran neovisno o tome da li se neka zdravstvena kriza dešava u Aziji ili ovdje u Sarajevu. Zbog toga ponavljam da je globalna prespektiva svijeta zaista jako bitna, ali samim tim što vi imate jedan respektabilan međunarodni univerzitet ovdje kao što je Burch, može vam jako pomoći kada su ovakva istraživanja u pitanju”.

Za vrijeme svoje posjete, profesor Le Duc je imao priliku obići laboratorije kojima raspolaže Burch univerzitet, kojima je bio jako impresioniran.