Sarajevo i ove godine slavi umjetnost, kulturu i raznolikost, a po prvi put publika iz cijele regije ima priliku sudjelovati u ulozi autorica i autora jedinstvenog kratkog filma, koji će biti predstavljen u sklopu službenog programa Sarajevo Film Festivala. Pod ključnom porukom Svi smo mi iz istog filma, dugogodišnji sponzor i prijatelj festivala Atlantic Grupa, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, odlučila je emocije publike iskoristiti za stvaranje prvog amaterskog filma u vertikalnom formatu. Umjetnost povezuje ljude, a upravo su otvorenost, emocija i strast prema filmu, kulturi i životu glavna misao vodilja ovog festivala, koji je postao jedna od najvažnijih adresa na evropskoj festivalskoj mapi.

I dok se proteklih godina duh Sarajeva širio regijom, te omogućio hiljadama ljudi da u svojim gradovima prate projekcije filma iz Sarajeva, ove godine ideja kreativnosti i stvaranja pomaknula je granice, te dovodi cijelu regiju u Sarajevo. Želja je inspirisati publiku da svoje emocije, kulturu, doživljaje, običaje i tradiciju zabilježe na najjednostavniji način, mobilnom kamerom. Od pristiglih kadrova nastat će film koji će, na najbolji mogući način, potpuno autentično oživjeti ključnu poruku Svi smo mi iz istog filma. Na ovaj način Atlantic Grupa i Sarajevo Film Festival žele omogućiti publici da svoje emocije pretoče u film, povezujući različite kulture i običaje kroz umjetnost i stvaranje.

U svijetu filma velika je novost upravo format u kojem će se ovaj film snimati, a riječ je o vertikalnom formatu koji izlazi iz strogo zadanih okvira, te koristeći sve prednosti moderne tehnologije omogućava kreativno izražavanje i onima koji nisu profesionalno vezani za film kao medij. Osjećaj kreativnog uzbuđenja i stvaranja priče koja je veća od svakog pojedinca čini ovaj projekt posebnim iskustvom za sve sudionike. A svi oni naći će svoje ime na odjavnoj špici filma koji će, nakon predstavljanja u Sarajevu, zaživjeti i na stranici.

Sve informacije o tome kako sudjelovati u stvaranju prvog amaterskog vertikalnog filma,kao i osnovne informacije o projektu, dostupne su na istoj web stranici, a rok za slanje prijava je 6. august. Film će prvi put biti prikazan u Sarajevu 12. augusta, nakon čega će osvojiti regiju.