Priyardarshini taksi servis osnovan je u Mumbaiju 2008. godine, zahvaljujući aktivistkinji i poduzetnici Susieben Shah i njenoj želji da potpomogne ekonomsko osamostaljivanje žena u rodnoj indiji.

Ova kompanija zapošljava samo žene, na svim pozicijama, a pored časova vožnje taksistkinje za posao priprema i treninzima samoodbrane. Taksistkinje u vozilima imaju i biber sprej, u slučaju da ih neki muškarac napadne, a neke od njih, poput samohrane majke Dhanlaxmi Devendre, ne kriju da u automobil radije biraju žene nego muškarce.

“Žene se osjećaju sigurnim u našim taksijima”, izjavila je Dhanlaxmi za Guardian, dodavši da se nada kako će s novcem koji zarađuje na ovom poslu uskoro moći kupiti dom za sebe i svog sina.

Osnivačica kompanije, Susieben Shah, kaže da većina zaposlenih dolazi iz niže srednje klase. Obuka taksistkinja dobrim dijelom se finansira novcem dobijenim od vlade, a kad počnu voziti, odijevaju prepoznatljive ružičaste odore zbog kojih su posljednjih godina postale i prava turistička atrakcija na ulicama Mumbaija.

Dok ekonomski osnažuje žene, kompanija Priyardarshini također dekonstruiše predrasude koje u Indiji vladaju o tome gdje je “ženi mjesto”, jer je uvriježeno mišljenje u ovoj kulturi da se žene trebaju držati kuhanja i pospremanja kuće.