Udruženje KROKODIL u partnerstvu sa Književnom mrežom TRADUKI, raspisuje konkurs za stipendiranje rezidencijalnih boravaka u Beogradu u 2016. godini.

Konkurs je otvoren do 15. oktobra 2015. godine i mogu se prijaviti svi zainteresovani autori i autorice proznih djela, pjesnikinje i pjesnici, dramaturškinje i dramaturzi, scenaristkinje i scenaristi, kolumnistkinje i kolumnisti, prevoditeljke i prevodioci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Albanije, Kosova, Bugarske i Rumunije. *

Stipendija za odabrane uključuje jednomjesečni boravak u opremljenom stanu u Beogradu, putne troškove i honorar u iznosu od 800 eura neto.

Ovaj program pruža priliku za rad i upoznavanje sa književnim, kulturnim i društvenim miljeom u Beogradu i Srbiji, te za cilj ima ostvarivanje dvostruke komunikacije: pisca/spisateljice s književnom publikom, zemljom i gradom u kojima boravi, kao i lokalnog okruženja s djelom, kulturom i naslijeđem gosta/gošće.

Prijava mora da sadrži:

– kratku biografiju – do jedne strane (na srpskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom, engleskom ili njemačkom);

– punu adresu (kontakt telefon i e-mail adresa);

– popis objavljenih djela;

– kratak opis planova rada u Beogradu;

– pismo preporuke izdavača ili udruženja pisaca.

Aplikacije treba poslati putem elektronske pošte na adresu festivalkrokodil@gmail.com a više informacija možete naći na web stranicama KROKODIL i Kuća za pisce.

Krokodilova Kuća za pisce osnovana je u oktobru 2012. godine. U njoj je do sad boravilo više od trideset spisateljica i pisaca iz petnaest evropskih država, među kojima su i Daša Drndić, Ognjen Spahić, Lena Olmark, Srećko Horvat, Marsel Bajer, Faruk Šehić i mnogi drugi. Pored Književne mreže TRADUKI, partneri na projektu su i Erste banka i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

* Na konkurs se mogu prijaviti samo prevoditeljke i prevodioci koji prevode sa sljedećih jezika i na njih: slovenački, hrvatski, bosanski, crnogorski, srpski, albanski, rumunski i bugarski jezik.