Ukupan prihod Gorenja u Bosni i Hercegovini u prošloj godini iznosio je 56.046.381 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za tri posto.

Direktor Gorenje Commerce d.o.o., Robert Polšak, ističe zadovoljstvo jer poslovni prihodi čine 94,8 posto ukupnog prihoda i u odnosu na 2017. godinu veći su za 5,3 posto.

Gorenje zbog efikasnije i racionalnije proizvodnje je proizvodnju frižidera objedinila u Srbiji, ali će bez obzira na djelomičnu dislokaciju proizvodnje krajnji proizvod biti na razini dosadašnjih visokokvalitetnih proizvoda Gorenja te će se i dalje posebna pažnja posvetiti dizajnu i primjeni najnovijih tehnologija. Gorenje ima proizvodne pogone i u Sloveniji i Češkoj, dok svoje razvojne centre osim u Sloveniji ima u Švedskoj, Holandiji i Češkoj.

„Mi u narednom periodu imamo vrlo ambiciozne planove na razvoju novih tehnologija i proširenju proizvodnog portfolia pa je u tom pravcu novi vlasnik donio odluku o pokretanju proizvodnje televizora u Velenju te će na tom projektu samo u prvoj fazi biti uposleno između 300 i 400 novih radnika“, ističe Polšak.

Gorenje grupa je jedan od vodećih proizvođača kućanskih aparata u Evropi, a od prošle godine je postala dijelom kineske Hisense korporacije.