Cockta Original

Emerik Zelinka, otac Cockte, početkom 50-ih godina prošlog stoljeća u firmi Slovenijavino stvorio je Cocktu. Upotrijebio je plodove šipka, ugodno kiselkast vitamin C, različito bilje, čistu izvorsku vodu i karamelizirani šećer.

Naziv Cockta izveo je od riječi „cocktail“ koja znači „mješavina bilja“ i tako stvorio prvo gazirano bezalkoholno piće u Jugoslaviji. Prvo predstavljanje Cockte bilo je 8. marta 1953. u Planici, gdje je posjetitelje na svakom koraku pratio plakat simpatične djevojčice koja pije Cocktu. Plakat je bio rad dizajnera i slikara Uroša Vagaje.

 1. Prva bočica

Cockta se prvi put predstavila javnosti u zaobljenoj bočici od četvrt litre sa smeđom pjenastom tekućinom i ilustrirala je zapadnjački stil života. Bočicu i natpis na njoj kreirao je dizajner Sergej Pavlin.

Iste je godine proizveden prvi milion litara Cockte. Njime je napunjeno 4,5 miliona bočica.

 1. Prva reklama za Cocktu

U prvih 14 godina postojanja Cockta se mogla pohvaliti godišnjim rastom prodaje od 25 %. Godine 1967. godišnja prodaja iznosila je 80 miliona boca. Cockta je predstavljala jedan od najboljih slovenskih (tada jugoslavenskih) izvoznih proizvoda te se dvije godine izvozila čak i u Holandiju. Krajem 60-ih na tržište je ušla prva inozemna konkurencija. Želja za proizvodima sa Zapada zaustavila je potražnju za Cocktom i okrenula krivulju prodaje prema dolje.

 1. – 1964. Reklama: Jupi i Cockta

Kreirana je kampanja za Cocktu i Jupi koja se obraćala djeci i roditeljima. Cockta je sa svojim prirodnim sastojcima bila popularna i kod djece.

 1. – 1970, 1971. – 1975. Reklama: Sastojci

Godine 1975. Cocktu su počeli puniti i u boce od litre. Tom je prilikom osmišljena kampanja kojom se isticala jedinstvena Cocktina receptura. Ona se sastoji od mješavine bilja, bez ortofosforne kiseline i kofeina, a recept je ostao isti još od dolaska Cockte na tržište 1953. godine.

 1. Kampanja: Žedan sam

Krajem 70-ih provedena je regionalna kampanja kojom se Cockta pozicionirala kao bezalkoholno osvježenje kojim se gasi žeđ u svakoj prilici.

 1. Reklama: Planica

Krajem 70-ih Cockta je postala porodično piće i alternativa mineralnoj vodi, a početkom 80-ih, kao što je opisana u legendarnoj reklami u povodu 30. godišnjice predstavljanja Cockte u Planici, postala je „Piće naše i vaše mladosti“. Ta kampanja pokrenula je snažan rast prodaje do najviše točke od 37 miliona litara. U povodu tridesete godišnjice Cockta je dobila i prvu

plastičnu ambalažu.

 1. – 1994. Još uvijek najbolja

Sredinom 80-ih godina Cockta bilježi pad prodaje. Uzroci su bili različiti: raspad jugoslavenskog tržišta, pojavljivanje plagijata na području nekadašnje Jugoslavije i raspad Slovina. Trideset i pet godina nakon prvog predstavljanja u Planici Cockta se vratila na tu scenu u novoj ambalaži – limenci.

 1. Nova bočica

Sredinom 90-ih punjenje Cockte preuzela je tvrtka Slovenijavino i prodaja je ponovo počela rasti. Istodobno je na police stigla i nova staklena boca s novom etiketom.

 1. Nov izgled

Godine 2000. vlasnicom robne marke Cockta postala je Kolinska. Uslijedila je obnova cjelokupnog vizualnog identiteta i nova komunikacija.

Nastao je novi logotip, a time i nova etiketa i novi oblik staklene bočice. Međutim, i novi izgled ostao je snažno povezan s legendarnim originalnim izgledom – počast mu je odana i u sloganu „Prvu nikada ne zaboravljaš“.

 1. Prvu nikada ne zaboravljaš

Cockta je nakon 2001. godine ponovo oživjela pomoću različitih kampanja, na primjer, nestašnim spotom „Prvu nikada ne zaboravljaš“. Tako je postala prepoznatljivija i popularnija među mladima.

 1. Reklama Zlatko

Godine 2002. Kolinska je bila pokroviteljica slovenske nogometne reprezentacije, a sponzorstvo se odražavalo i u Cocktinoj kampanji sa Zlatkom Zahovićem i Srečkom Katancem.

 1. Jumbo plakat

Nova, svježa kampanja za mlade (Soulmates).

 1. Reklama: Dobra Cockta

Nastala je televizijska reklama „Dobra Cockta“ s priličnom dozom „otkačenosti“, koja je bila upućena mladim potrošačima.

 1. Cockta Light

Cockta je svoje obožavatelje iznenadila novim proizvodom, Cocktom Light, koja je ukorak s novim trendom ponudila pravu alternativu svima koji su tražili „laganije“ osvježenje s jednako legendarnim okusom.

 1. Reklama: Sastojci

Od 1953. godine do danas Cocktina receptura ostala je nepromijenjena. Zasniva se na kvalitetnim sastojcima: bilju, šipku, karamelu, limunu i čistoj izvorskoj vodi. To je isticala i kampanja u Srbiji.

 1. Reklama: Pingvin

U novoj kampanji vjerni pratitelji Cockte postali su jednostavni i zabavni likovi iz stripova: patkica, otvarač, žirafa, krava…

 1. Reklama: Posvajanje

TV reklame za kampanju „Bez šale“ nastavile su kreativnu Cocktinu priču iz prethodne godine uvođenjem zabavnih likova iz stripova i šala na njihov račun.

 1. Reklama: Patka i žirafa

Ljubitelji legendarnog pića sukreirali su sadržaje u Cocktastripu i Cocktafilmu. Prema pobjedničkom stripu, čiji je autor Saša Oblak, snimljena je i TV reklama.

 1. Bez šale: Cockta Limeta

Cocktina obitelj dobila je novu članicu: Cocktu Limetu. Prepoznatljiv okus šipka i karamela ostao je nepromijenjen, a svježina limete  dala je notu koja je bila kao stvorena za osvježenje u vrućim ljetnim danima.

 1. Cockta – uvijek pravi odgovor

Potrošači su glasanjem putem SMS-a birali završetak reklame „Cockta – uvijek pravi odgovor“. Završetak je mogao biti vruć ili hladan.

 1. Nevergreen

Regionalna kampanja Nevergreen bila je priča o Cockti i vampirima. Putem audicija po cijeloj regiji izabrali smo mlade talente za glavne uloge u internetskoj seriji Nevergreen, koja je snimljena i u 10 nastavaka emitirana na internetu.

 1. Osvježi život

Kampanja je istovremeno isticala Cocktinu legendarnost i savremenost. Muzika u reklami remiks je legendarne pjesme „Program tvog kompjutera“, koju je posebno za Cocktu kreirao Cazzafura.

 1. Cockta Rossa. Divlje svježa.

Cockta je dobila novu sestru, Cocktu Rossu, koja se pobrinula za odvažno i bogato ljeto 2012. godine. Divlje i strasno osvježavajuće piće zasnovano je na prirodnim aromama mandarine, naranče i limuna te crnog ribiza koji joj daje slasnu crvenu boju.

 1. 60. godišnjica: Stvorena drugačija

Godina 2013. bila je u znaku 60. godišnjice Cockte. Okrugla obljetnica bila je povod za kampanju „Stvorena drugačija“. U odabranim ugostiteljskim lokalima i trgovinama Cockta je ponovo bila na raspolaganju u originalnoj staklenoj boci iz 1953. godine. Te je godine na Facebooku postavljen i 3D virtualni muzej Cockte s grafikama legendarnih naljepnica, staklenih boca, reklama i drugih materijala iz Cocktine prošlosti.

 1. Cockta Chinotto. Okus ljeta.

Cocktina linija dobila je nov proizvod s dozom egzotike. Prevladavajući okus Cockti Chinotto daje chinotto – verzija gorkaste mediteranske naranče. Svojim blagim gorkastim okusom i kiselkastom svježinom brzo je postala ljetni hit.

 1. Cockta 0,33 l u „sleeve“ ambalaži

U povodu 60. godišnjice Cockta je dobila novu masku: jubilarno izdanje Cockte 0,33 l u „sleeve“ ambalaži, na kojoj je karikaturist i ilustrator Matej de Cecco nacrtao prošlost Cockte. Tako je na ambalaži portretirao izumitelja Cockte, doktora Zelinku, a dodao je i neke elemente iz prvih Cocktinih reklama: primjerice kabriolet i skijaša skakača.

 1. Cockta Original

Legendarna robna marka predstavlja se unikatnim ilustracijama. Lica koja ilustriraju Cocktine okuse djelo su dizajnerice Tine Dužič i ilustratorice Mojce Krajnc.

 1. Cockta+

Godine 2014. lansirani su novi okusi: Cockta + Limeta & Đumbir te Cockta + Mandarina.

 1. Cockta Easy

Cockta Easy Bez šećera i energijske vrijednosti. Zaslađena je sukralozom i prirodnim sladilom stevijom. Stvorena je ukorak s vremenom, za sve koji zbog zdravstvenih ili osobnih razloga izbjegavaju pića s dodanim šećerom ili fruktozno-glukoznim sirupom.

 1. Cockta Black Tonic

Cockta Black Tonic – kombinacija hrabrosti i perfekcije donosi potpuno osvježenje! Novi revolucionarni okus objedinjuje laganu gorčinu tonika s legendarnom recepturom Cockte i dodatkom kofeina.

 1. Black Tonic bejba

Black Tonic džentlmenu u komunikaciji se 2016. godine pridružila Black Tonic bejba – hrabra i „stylish“ trendseterica koja, kao i njezin džentlmen, unosi u život kombinaciju smjelosti i perfekcije.

 1. #Insta Cockta

Ulaskom u ljeto 2016. godine Cockta je stvorila #Insta svijet s #Insta likovima, u kojem su sudionici u tri države (Slovenija, Hrvatska, Srbija) putem interaktivnih citylightova ili tableta mogli snimiti #Insta selfie i takmičiti se za nagrade i #Insta slavu.

 1. (P)ostani original

Stiglo je ljeto smjelih trendsetera, strastvenih čudaka i vječnih buntovnika! Uvijek legendarna Cockta sa svježom kampanjom poziva mlade, kao i one koji se još sjećaju njezine prve bočice, da (P)ostanu original. Ljubitelje muzike vodi na festivale, kreativce nagrađuje na svojim društvenim profilima, a gradske ulice, web-stranice i printane vijesti osvježuje originalnim motivima.

 1. Novi izgled, legendarni okus!