Pretpremijerna izvedba pozorišne predstave zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta “Moja fabrika” u režiji Selme Spahić biće izvedena u srijedu, 15. februara s početkom u 19.30 sati, kao poseban poklon penzionerima nekadašnjeg Rudarsko-metalurškog kombinata Zenica/Željezare Zenica.           

Absambl predstave i Bosansko narodno pozorište Zenica poklanjaju penzionerkama i penzionerima prvu javnu izvedbu predstave, koja govori o Fabrici, u kojoj je većina njih provela svoj radni vijek.

Premijera predstave rađene po istoimenoj knjizi Selvedina Avdića biće izvedena dan kasnije, u četvrtak, 16. februara u 19.30 sati, a reprize su na repertoaru u subotu, 18. te također subotu, 25. februara.

Podsjećamo, premijera je trebala biti odigrana u januaru, ali je odgođena jer se čitava Zenica, pa tako i zgrada pozorišta, tokom najhladnijeg mjeseca u godini borila s hladnim radijatorima. Ironično, predstavu o fabrici koja je nekad dobro grijala čitav grad odgodila je nemogućnost današnjeg, privatizovanog preduzeća ArcelorMittal Steel da pruži uslugu grijanja građanima Zenice.

“Moja fabrika” posveta je najvećoj željezari u Jugoslaviji, onoj zeničkoj, koja je rasla kako je rasla država i smanjivala se s njenim raspadom. O gradu koji se oduvijek propinjao na prste da bi bio veći od Fabrike, a kada više za to nije bilo potrebe, sveden je na svoju pravu mjeru. O radnicima koji čine svaku fabriku, bez obzira na to šta o tome govorili kapitalisti. O generacijama koje su odrastale u uvjerenju da je sve krhko i prolazno izuzev velike Fabrike na periferiji grada…

Knjigu je prije tri godine objavila izdavačka kuća Vrijeme iz Zenice, a riječ je o pravom bibliofilskom blagu opremljenom željeznom pločom na naslovnici, fotografijama iz zeničke željezare, te ilustracijama i ukupnim vrhunskim vizuelnim rješenjem autora Kenana Zekića.

U predstavi igraju Adis Mehanović, Anđela Ilić, Benjamin Bajramović, Lana Delić, Miki Trifunov, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Predrag Jokanović, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Selma Mehanović, Siniša Vidović, Snežana Vidović i Zlatan Školjić.

Razgovor s rediteljkom predstave Selmom Spahić možete čitati u januarskom broju Urban magazina, a ulaznice možete rezervisati na broj telefona 032 242 604.