U Puli je sinoć preminuo Mladen Stilinović, jedan od najznačajnijih hrvatskih savremenih umjetnika. Njegova djela izložena su u najuglednijim svjetskim muzejima poput Museum of Modern Art u New Yorku, Musee National d'Art moderne (Centre Georges Pompidou) u Parizu, Victoria nad Albert Museum, Moderna Museet u Stockholmu.

Stilinović je bio rodonačelnik takozvane nove umjetničke prakse i član Grupe šestorice autora, koji je činio sa  Vladom Martekom, Borisom Demurom, Željkom Jermanom, Svenom Stilinovićem i Fedorom Vučemilovićem. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Stilinović je uveo praksu izlaganja na otvorenom prostoru, kritikujući galerijsko-muzejski sistem.

Od 1969. do 1976. glavno područje njegovog interesa bio je eksperimentalni film, a njegov umjetnički opus sastoji se od kolaža, fotografija, slika, instalacija, filmova, video radova… Najpoznatiji njegov ciklus nazvan je Eksploatacija mrtvih, a nastao je između 1984. i 1990. godine. Sastoji se od oko 400 radova, uglavnom malog formata, sa citatima djela suprematizma, konstruktivizma i soc-realizma.  Umjetnik manipulira crvenom bojom želeći desimbolizirati taj trademark socijalizma, osloboditi je od konotativnih značenja svođenjem crvene na fizičku supstancu, na pigment. Rad je izlagan na mnogim izložbama, između ostalih i na Documenti u Kasselu 2007. godine i u Istanbulu.

U svom manifestu Pohvala lijenosti (1993.), Stilinović piše da “Umjetnici Zapada nisu lijeni i zato više nisu umjetnici, već proizvođači nečega…”