Iako je Renault predstavio dizelski agregat Energy dCi 160 TwinTurbo još u Ženevi 2014, ovaj dizelski dragulj zasjao je punim sjajem u Novom Espaceu. Međutim, predvodnik moderne Renaultove dizelske konjice tek treba da pokaže puni potencijal u novoj limuzini Talisman, a biće takođe na raspologanju ostalim modelima iz viših segmenata.

Kao vrhunski proizvođač motora, te pionir turbopunjenja i downsizinga u Formuli 1, Renault shodno takvim zavidnim tehnološkim dostignućima i enormno bogatim tehničkim resursima, sve više oprema cestovne automobile pravim draguljima moderne i napredne tehnologije. Renaultova ekspertiza na području visokosofisticiranih turbopunjača nije jedina veza između 1,6-litrenog dizelskog agregata i Renaultovog F1 programa.

Naime, blok motora kod novog dizelaša korisiti prednost i znanje brojnih tehnologija, a posebno u pogledu hlađenja i smanjenja trenja.

Dizelski snagator za perjanicu ponude

Renault je perjanicu svoje ponude Novi Espace odlučio opremiti motorima male zapremine, sparenim s automatskim EDC mjenjačem. S takvom kombinacijom motora i mjenjača novi Espace se može pohvaliti najvišom razinom vozačkih užitaka i ekonomičnosti na tržištu, koji najviše dolaze do izražaja u kombinaciji s dizelskim draguljem Energy dCi 160 TwinTurbo..

Novi Espace za ubrzanje od 80 do 120 km/h u šestom stepenu prenosa treba samo 7,9 sekundi uz potrošnju goriva od svega 4,6 litra, te emisiju štetnih gasova od minornih 120g/km za ovakvog dizelskog snagatora

Prilagodljiv i žustar

Unikatni Energy dCi 160 TwinTurbo je Renaultov vrh dizelske ponude. To je prvi proizvod od 1,6 litara zapremine sa dva turbopunjača, koji uz 25 posto manju potrošnju goriva i jednako toliko manju emisiju CO2, performansama zasjenjuje agregat od 2,0 litra radne zapremine. U ovaj dizelski agregat ugrađena je Renaultova filigranski izbrušena tehnologija dvostrukog turbopunjača. Turbopunjač male inercije omogućava žustra ubrzanja i trenutan odziv na niskim obrtajima radilice agregata. Sa 380 Nm obrtnog momenta 90 posto dostupnog od 1.500 o/min (60 Nm više od motora koji zamjenjuje), obrtni moment na niskim obrtajima veći je od obrtnog momenta motora od dvije litre zapremine. Drugi turbopunjač garantuje snažna ubrzanja na visokim obrtajima, kao i brzi odziv u širokom rasponu obrtaja.

Motor je uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom EDC koji Renaultovi kupci hvale na račun performansi, uglađenosti pri mijenjanju brzina, kao i prilagođenosti pri svakodnevnoj upotrebi.

Zahvaljujući visokoj efikasnosti, Renaultov fantastični dizelaš će, pored Espacea i Talismana, u zavisnosti od tržišta biti takođe na raspologanju ostalim modelima iz viših segmenata.