U Sarajevskom ratnom teatru SARTR-u 19. i 20 marta 2019. godine biće obilježeno tačno dvadeset godina od premijernog izvođenja predstave Jose Sanchisa Sinisterrae Ay, Carmela, u režiji Roberta Raponje. U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

Ay, Carmela je najizvođenija i najdugovječnija predstava Sarajevskog ratnog teatra. Veliki broj igranja, ova predstava je imala na gostovanjima  (Hrvatska, Italija, Švedska, Češka, Slovenija, Srbija, Makedonija, Austrija, Crna Gora, Francuska, Velika Britanija). Pored gostovanja u inostranstvu predstava je obišla više puta i Bosnu i Hercegovinu.

20 godina ti je tek…

“Rijetkost je da jedna predstava doživi 20 godina od premijere, a da se ne radi o turističkoj atrakciji, ili muzejskom primjerku. Za naše teatarsko podneblje to je događaj od historijskog značaja. Ay, Carmela je živa, snažna, hrabra, ispunjena emocijama. To je i čini bezvremenim teatarskim događajem. Bolna iskustva rata iz devedesetih se prožimaju sa ovom storijom smještenom u doba Španjolskog građanskog rata. Sve dok ima režima koji čovjeku oduzimaju slobodu, i dok ima diktatora, malih i velikih, ova predstava blista svojom jasnom i svijetlom energijom dobra. Ona će uvijek govoriti o poziciji umjetnika, i malog čovjeka, u crnim vremenima. Ova predstava će uvijek biti dio borbe protiv svakog zla.”

Aleš Kurt