Peti dan 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, 4. oktobar, bit će u znaku predstave Galeb u režiji velikog litvanskog reditelja Oskarasa Koršunovasa, koji se vraća na festival inspirisan klasičnim dramskim tekstom A.P. Čehova.

Predstava je na programu u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a trajat će oko 180 minuta s pauzom.

Koršunovasov Galeb dolazi u minimalističkoj postavi, jer reditelj i njegova grupa glumica i glumaca nastoje prodrijeti u samu srž drame, koja je prečesto bivala prikrivana kitnjastim kostimima, raskošnim scenografijama i visokim intonacijama. “Postaviti Čehova na scenu znači postaviti dijagnozu bolesti našeg vremena, boli naše duše, koristeći intonacije kao skalpel. Nažalost, često strast, ljubav, ljubomora i mržnja koje su prisutne u Čehovljevim dramama bivaju ušutkane, utopljene u magli manje bitnih intelektualnih elegija, razgovora uz čaj, dok život jednostavno prolazi. Ali sve je to samo akademska, zapravo istinska politička cenzura. Ustvari, život ne prolazi u Čehovljevim dramama, on se otvara za likove i publiku svom silinom svoje ljubavi i egzistencijalnog horora”, rekao je Koršunovas.

Inače, ovaj litvanski reditelj je 2001. na MESS-u osvojio nagradu za najboljeg mladog reditelja za svoju predstavu Majstor i Margarita, nakon čega je izgradio karijeru svjetskog glasa. Festivalska publika je također gledala i predstave Romeo i Julija, te Kralj Edip koje su osvajale festivalske nagrade. “Oskaras Koršunovas jedan je od reditelja koji je postao miljenik sarajevskog MESS-a kojeg je festival prepoznao kao velikog evropskog reditelja kroz njegove postavke Majstora i Margarite, a potom Kralja Edipa i Romea i Julije. Posebno smo uzbuđeni pred sutrašnju izvedbu Galeba, jer, kad god su Koršunovasove predstave dolazile na MESS nikad nisu otišle bez nagrade”, izjavio je Dino Mustafić povodom ovog važnog gostovanja.