Od 4. do 7. jula u Sarajevu će se održati drugi Internacionalni festival književnosti Bookstan.

Naslanjajući se na uspjeh i koncept prvog festivalskog izdanja, organizatori najavljuju kvalitetan, dinamičan i obiman program koji nas očekuje u bašti knjižare Buybok u Radićevoj ulici i u galeriji Akademije likovnih umjetnosti, u kojoj će se realizovati većina književnih predstavljanja.

Na press konferenciji suvlasnik izdavačke kuće Buybook i direktor Bokstana Damir Uzunović i Buybookova urednica Kristina Ljevak, predstavili su kompletan festivalski program i njegove prateće sadržaje.

Kao što je već poznato, glavni festivalski gost je Hanif Kureishi, britanski romansijer, dramski pisac, scenarist i režiser koji će na Bookstanu predstaviti novelu “Nigdje” objavljenu u Buybookovom izdanju. Sa Hanifom Kureishijem razgovaraće jedan od vodećih američkih kritičara i autor John Freeman, koji je uz prošlogodišnjeg kuratora Aleksandra Sašu Hemona takođe jedan od suosnivača Bookstana. Osim uloge moderatora niza promocija, Freeman će na Bookstanu, predstaviti svoju novu knjigu pjesama “Mape” objavljenu u izdanju Buybooka u saradnji sa Američkom ambasadom, a od kojih je većina nastala upravo u Sarajevu. Zahvaljujući Freemanu u Sarajevo nam stiže značajna književnica kineskog porijekla koja će bez sumnje oduševiti festivalsku publiku, predstavljena u njegovom uglednom književnom časopisu Freeman's. Riječ je o Xiaolu Gio.

Fokusirajući se i dalje na prostor koji ne pripada ni istoku ni zapadu te na autorice i autore koji najčešće djeluju u izmještenim okolnostima ili su druga i treća generacija emigranata, festival Bookstan u svom drugom izdanju posebnu pažnju posvećuje onima koji/e pišu na njemačkom jeziku, bez obzira na porijeklo ili njihovo trenutno prebivalište. Partneri u ovom programu su Goethe-Institut i mreža Traduki.

Zanimljivo je da će među ovom grupom gostiju biti i jedan sarajevskog porijekla, te će Bookstan biti i prva prilika za ozbiljnije upoznavanje sa stvaralaštvom Tijana Sile. Osim njega festivalska publika ponovo će se sresti s Ilijom Trojanowim koji je nedavno bio sarajevski gost povodom objavljivanja njegovog kapitalnog djela “Skupljači svjetova” u izdanju Buybooka.

Abbas Khider i Nellja Veremej takođe su dio programa koji potvrđuje kako je književnost jedan od najboljih načina za sagledavanje i upoznavanje specifičnih društvenih okolnosti unutar kojih autori i autorice djeluju.

Njihova predstavljanja moderiraće Dragoslav Dedović i Vahidin Preljević.

Bookstan i u drugom izdanju nastavlja promovirati regionalno autorstvo i izdavaštvo. Ove godine predstavljamo autrore/ice iz Makedonije, Slovenije i Hrvatske te najavljujemo dolazak Damira Karakaša, Rumene Bužarovske, Tihomira Jančovskog, Gorana Vojnovića i Tadeja Goloba. Želeći održati vrste veze sa autorima bh. porijekla koji stvaraju van granica naše zemlje, festival će ugostiti Sarajliju po rođenju Vladimira Pištala.

Niz novih knjiga nastalih u produkciji Buybooka bh. autora/ica biće predstavljeno na Bookstanu. Festival otvaramo promocijom knjiga Adise Bašić i Amile Kahrović- Posavljak, a nastavljamo predstavljanjima u narednim danima Ahmeda Burića, Saide Mustajbegović, Tugomira Matića i Dženana Skelića. Ponovo ćemo se sresti i sa autorima čije su knjige objavljene prije Bookstana, Zlatkom Topčićem i Amerom Tikvešom.

U programu posvećenom drugim bh. izdavačima Bookstan će ugostiti Synopsis (autori Enver Kazaz i Elvedin Nezirović), Vrijeme (Dijala Hasanbegović, Darko Cvijetić, Vuk Rodić i urednik Marko Tomaš), Dobra knjiga (Dragoslav Dedović i Mile Stojić).

Priliku da svoje knjige nastale u samizdat produkciji predstave na festivalu imaće i mladi bh. autori: Boris Lalić, Hamza Hodžić i Saša Džino.

Predstavnik regionalnog izdavaštva je Partizanska knjiga i njeni autori Faruk Šehić i Uroš Bojanović.

Želeći dodatno umrežiti one koji se bave produkcijom i promocijom knjiga te podrškom autorstvu i književnom prevođenju, Bookstan će pažnju posvetiti i svojim međunarodnim i domaćim partnerima poput ICORN-a, mreže gradova utočišta za pisce koji napuštaju svoje sredine pod političkim pritiscima. ICORN će predstaviti koordinatorica Marianne Hovden i čuvena autorica pod ICORN-ovom zaštitom Anzhelina Polonskaya.

Ove godine Bookstan započinje i posebnu liniju djelovanja koja se bavi pitanjima književnog prevođenja. Na okruglom stolu naslovljenom “Mali jezici, velika književnost: politike prevođenja” govoriće Mireille Brman ispred Holandskog književnog fonda, Katja Stergar ispred mreže Traduki i Javne agencije za knjigu Republike Slovenije te Ernad Grahić ispred Fondacije za izdavaštvo.

Festivalski program završavaće se predstavljanjem regionalnih i domaćih književnih časopisa s ciljem skretanja pažnje na važni segment posvećenosti prezentiranju književnog djela.

Bookstan će ugostiti urednike/ce i autore/ce Behara (Nenad Rizvanović i urednici), Proletera (Vladimir Đurišić i Marko Pogačar), SIC!-a (Đorđe Krajišnik) i Puteva (Tanja Stupar Trifunović).

Nakon prošlogodišnje izuzetno uspješne Radionice za književne kritičare/ke koja se uz brojne svjetske i domaće predavače/ce odvijala pod mentorstvom profesora Edina Pobrića, Bookstan proširuje edukativni segment kog će ove godine činiti Mala škola pisanja i mišljenja pod mentorstvom profesora Nerzuka Ćurka, TransLab-labaratorij književnog prevođenja u saradnji sa Fondacijom Publika i Udruženjem prevoditelja BiH te Radionica kreativnog pisanja za djevojčice koja se realizuje u saradnji sa redakcijom časopisa Bona.

Bookstan će u pratećem programu ponuditi sadržaje posvećene vizuelnoj umjetnosti.

Dio postavke iz Umjetničke galerije BiH autora Milomira Kovačevića Strašnog biće izložen tokom festivala na Akademiji likovnih umjetnosti.

Prije početka Bookstana, od 1. do 4. jula biće otvorena izložba Rečenica u Collegiumu Artisticumu, umjetnice Amine Avdić. Riječ je o vizuelnoj prezentaciji djela “Mađarska rečenica” pisca Andreja Nikolaidisa.

Od 3. do 8. jula u Radićevoj ulici će u terminu od 10 do 23 sata biti postavljena prodajna izložba knjiga regionalnih izdavača.