Pravo Ljudski Film Festival u svom će 12. izdanju obuhvatiti 60 filmova u glavnoj selekciji, dok će 32 filma biti prikazana u sklopu Zumiraj prava film festivala za mlade. Ulaz na sve projekcije na festivalskim lokacijama u Meeting Pointu, galeriji Duplex 100m2 i Sklopu, Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine te Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, je slobodan.

Cjelokupan program Pravo Ljudski Film Festivala koji će se održati od 8. do 13. novembra, te Zumiraj prava film festivala za mlade koji će trajati od 9. do 12. novembra možete pogledati ovdje, a intervju s njegovim selektoricama možete čitati u aktuelnom, oktobarskom broju Urban magazina.

Humanitarna pitanja i odgovor društva

Zumiraj prava film festival za mlade obuhvata četiri programa: Zumiraj dokumentarni film, Zumiraj zvuk, Zumiraj animaciju i Budućnost je ovdje!. Zumiraj dokumentarni film je takmičarska selekcija, a najbolji film birat će mladi žiri koji čini jedanaest članova. Zumiraj zvuk ovogodišnji je novitet koji obuhvata četiri filma sa, riječima selektorice Adele Galešić, “alternativnim pristupom zvuku, a čine ga filmovi o japanskim noiserima, pankerima iz Mijanmara, muzičarima iz regije Sahel, te film o njemačkom bendu Einstürzende Neubauten”. Uz ovaj filmski program, Zumiraj prava za mlade pripremio je i radionicu zvuka koja se zove Sloboda kretanja, a vodi je njemački muzičar Marcus Beuter. Učesnici radionice održat će 12. novembra performans “Kako zvuči sloboda?” i time pokazati šta su tokom radionice naučili.

Program pod nazivom Budućnost je ovdje! obuhvataju filmove mladih kreativki i kreativaca nastale u sklopu škole filma PLJFF-a Ko je vidio video?!, radionicu Oslikavanje humanosti, te saradnju sa prizrenskim DokuFestom. Pravo Ljudski Film Festival naročito je ponosan na saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (ICRC) koja je urodila zajedničkim programom: radionicom dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti. Filmovi nastali u toku radionice će tokom festivala doživjeti svjetsku premijeru, a humanitarna pitanja promišljat će i filmski program Istraživanje humanosti, koji obuhvata sedam filmova poznatih reditelja sa međunarodnim ugledom.

Smjelost i ironija

Glavni festivalski segment obuhvata festivalsku retrospektivu O slobodi, o onima koji su izgubili iluzije i o novoj borbi, potom selekciju savremenog dokumentarnog filma, Re:versus, te selekciju kratkog filma, Kratki (The Shorts).

Festival ćemo otvoriti filmom Oktobar Sergeja Ejzenštejna, ponajviše zbog toga što ove godine obilježavamo stogodišnjicu Oktobarske revolucije. Revolucija je u Sovjetskom savezu dovela na vlast radnike i radnice i predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji čovječanstva i jedan od najvažnijih trenutaka nad kojim trebamo reflektirati. Pravo Ljudski Film Festival je takav festival koji okuplja radnike i radnice, te reflektira nad nad nejednakošću, radničkom borbom, solidarnošću i slobodom”, kazala je direktorica festivala i programska selektorica retrospektivnog programa, Kumjana Novakova.

Dodala je kako je festival “postao dovoljno hrabar da na platno stavi film Sergeja Ejzenštejna”. “To je jedan od najznačajnijih autora u istoriji filma, autor koji direktno veže ideologiju i političku borbu sa svojim slikama i koji smatra da je filmsko stvaralaštvo politički čin, ističe Novakova. Čin posvećivanja retrospektive temi slobode nazvala je ujedno hrabrim i ludim. Po meni, u periodu koji se karakterizira hiperkomercijalizacijom kulture, društvenog, ali i privatnog života, potpuna je ludost pričati o slobodi. Nisam sigurna koliko smo i da li smo slobodni, iako smatramo da nikad veću slobodu nismo imali. Nadam se da smo hrabri, jer nalazimo snage da pogledamo u oči svim silama koje limitiraju našu slobodu, jer više ne govorimo samo o sistemu, nego i o odlukama kojima sami sebi ograničavamo slobodu. Te odluke su rezultat kompleksnih procesa, ali i nedostatka obrazovanja, informacija, nezavisnog kulturnog sadržaja i scene kao prostora gdje te nedostatke možemo osvijestiti”, pojasnila je Novakova.

Poseban program je i retrospektiva latvijske redateljice Laile Pakalnine, rediteljice koja i pored 50, uglavnom kratkih, filmova, stvara na margini dokumentarnog filma i fikcije, a njen se rad karakterizira političkom smjelošću i političkom ironijom. U okviru selekcije Re:versus PLJFF prikazuje savremeni dokumentarni film, odnosno “filmove koji su u proteklih godinu dana imali festivalski život”.

“To su filmovi koji sa PLJFF-om dijele senzibilitet i bave se ličnim pričama kao i aktuelnim svjetskim temama. Program obuhvata filmove autora koji su se već dokazali i prošli sve korake ka stvaranju snažnog individualnog izraza. To su jaki autorski glasovi koji imaju mogućnost da artikulišu svoje poruke i viđenje tema”, navodi programska selektorica Lamia Šabić.

Program kratkog filma obećava radove, kako kažu iz Pravo Ljudski Film Festivala, “oslobođene svih stega i konvencionalnih mišljenja o tome šta jeste i šta nije film”, dok takmičarska selekcija, extra muros, obuhvata osam filmova. “U pitanju je platforma za promociju mladih autora kojima je ovo prvi ili drugi dokumentarni rad. Ti filmovi su prvi koraci, počeci u filmskom izražaju samih autora koji kroz film izražavaju sebe. Autori su izabrani jer pomiču granice u filmskom izrazu, i slobodni su da prave prve greške, jer suština extra murosa nisu savršeni filmovi, napravljeni u smislu konvencionalne strukture filma. Oni su hrabri i smjeli, jer istražuju neistražene teritorije i prostore”, pojašnjava selektorica programa, Lamia Šabić.