Književno-kulturna manifestacija ”Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”, posvećena ličnosti i stvaralaštvu velikog književnika i humaniste, počet će sutra u Goraždu polaganjem cvijeća na bistu Isaka Samokovlije.

Direktor Centra za kulturu Goražde Hamdo Sijerčić rekao je danas na konferenciji za medije da je riječ o manifestaciji koja će trajati nekoliko mjeseci, te da će se odvijati u tri grada za koja je Samokovlija bio vezan – Goraždu, Sarajevu i Fojnici.

Tokom trajanja manifestacije predviđeni su različiti programi poput izložbe posvećene životu i djelu Isaka Samokovlije, okruglog stola ”O književnom stvaralaštvu dr. Isaka Samokovlije”, kao i  slikanje radova o temi ”Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije”.

Savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber je naglasio da je Samokovlija opjevao Drinu i Sarajevo na najljepši način, te da je u svojim djelima govorio o životima Jevreja sefarda u Sarajevu.

Isak Samokovlija rođen je u Goraždu 3. septembra 1889. godine u porodici sefardskih (španskih) Jevreja, a preminuo je 15. januara 1955. godine u Sarajevu.

Manifestacijom ”Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” Goražde – Sarajevo – Fojnica 2015. bit će obilježeno 126 godina od rođenja i 60 godina od smrti jednog od najvećih bh. književnika.