Prve večeri devetog Demofesta, koja je održana u četvrtak, 21. jula, brojna publika ispunila je veliki prostor tvrđave Kastel. Već i prije 21 sat, kad je program počeo, u publici se nalazilo više hiljada posjetilaca i posjetiteljki, koji su došli da poslušaju i podrže demo bendove, prve zvijezde ovog festivala, što je novi veliki korak u razvoju sljedeće generacije regionalnih muzičara.

Tokom večeri su odabrani prvi finalisti takmičenja demo bendova, a održani su i revijalni nastupi grupa Dub Pistols, Hladno pivo i S.K.A.

Između 17 bendova, koji su nastupili na otvaranju Demofesta 09, stručni žiri je odabrao šest njih koji će se naći u velikom finalu. To su sastavi Letarg iz Koprivnice, Seine iz Zagreba, EoT iz Karlovca, East Time iz Foče i Sarajeva, Degeneza iz Beograda te banjalučki Kdžo.

Upravo su takmičari otvorili festivalski program, a demo bendovi su se publici zahvalili za veliku podšrku svojim odličnim nastupima, tokom kojih su mnogi od njih dokazali da su već prevazišli status demo benda.

Dok je žiri sabirao bodove, na binu je izašao S.K.A, trećeplasirana grupa na osmom Demofestu. Nesvakidašnjim kombinacijama žanrova, ritmova i vrlo neposrednih stihova, kao i ponekom originalnom obradom regionalnih hitova, mladi Leskovčani su u potpunosti razdrmali masu, koja je tada već dostigla brojku od 10.000 ljudi.

Po završetku njihovog nastupa, objavljena su imena prve grupe učesnika finalne večeri. Najuspješniji su bili bendovi iz Hrvatske, čiju scenu će u finalu predstavljati pop rock sastav Letarg, žestoki alternativci EoT te dreampunk projekat Seine. Rock grupa Degeneza, pobjednici Bunt Rok Festivala, dobili su priliku da se bore za nagrade i u završnici Demofesta, uz jazz pop bend East Time, kao i miljenike domaće publike, hip hop sastav Kdžo.

Nakon proglašenja finalista, binu je preuzela britanska grupa Dub Pistols, koja je na najbolji način demonstrirala mladim muzičarima kako izgleda jedan nastup svjetskog nivoa. Počev od uvodnih Bad Card i Alive, popularni Pistolerosi su u potpunosti zavladali Kastelom, a publika je zdušno plesala i skakala u njihovim ritmovima, koji kombinuju elektronsku, reggae, ska i punk muziku.

Iako je djelovalo da je ovakav koncert iz prisutnih izvukao i posljednji atom snage, kultni punk rock bend Hladno pivo je dokazao suprotno. Kazaljke na satu su pokazivale 1.35 kada je sa bine odjeknuo Biološki sat, a potom su Kekin i ekipa proveli publiku kroz čitav opus benda.

Najuporniji posjetioci su veče završili uz afterparty banjalučkog DJ dua Digital Seekers.

Prvo festivalsko veče je tako ponudilo jedno od najboljih otvaranja Demofesta od pokretanja ovog festivala, a težak zadatak da nadmaše ovakvu atmosferu imaće The Sisters of Mercy, Kolja i Grobovlasnici, Rezerve i preostalih 15 takmičarskih bendova, koji nastupaju druge festivalske večeri, u petak, 22. jula.