Najprestižniji festival kamerne muzike u regionu, Sarajevo Chamber Music Festival, u svom petom izdanju publici nudi sedam besplatnih koncerata koji promovišu umjetničku izuzetnost. I ove godine, u težnji ka izvrsnosti kreiran je repertoar od kompoziciono i izvođački kompleksnih djela, te ostvarena saradnja sa prestižnim izvođačima koja ova djela donose u vrhunskoj interpretaciji, privlačeći pažnju svjetske publike i medija.

Ovogodišnji Festival tematski je usmeren ka konceptu “out of the box”, u doslovnom značenju mišljenja izvan kalupa, izvan utvrđenih normi. Na programu su neka od najkontroverznijih djela kompozitora poput Beethovena, Schumanna ili Listza, u historiji muzike znamenitih revolucionara, ali i onih novijih muzičkih figura koje su djelovale sa margine, poput Charlesa Ivesa, Oliviera Messiana, Georga Crumba ili Albana Berga.

Publici 5. SCMF-a će se u subotu, 29. augusta predstaviti hrvatsko-američki pijanista Kemal Gekić, koji će kao vrhunski virtuoz i jedan od najcjenjenijih svjetskih izvođača Lisztovih djela nakon turneje po Japanu i Wagnerovog festivala u Bayreuthu konačno nastupiti i u Sarajevu. Gekić, čije intepretacije kritika označava kao izazovne, provokativne, uzbudljive i zavodljive, majstorski je kroz dugogodišnje djelovanje usavršio svoje lično tumačenje romantičarskog repertoara u klasičnoj muzici, čijim djelima je naročito sklon. Pored radova Liszta, ovaj izuzetni izvođač je kroz studijska izdanja i koncertne aktivnosti širom svijeta donio individualnu viziju opusa kompozitora poput Čajkovskog, Rahmanjinova te Chopina. Dobra reputacija Gekiću je otvorila puteve evropskog, azijskog i američkog kontinenta, koji je trenutačno i njegov dom i gdje na Florida International University u Miamiju podučava klavirsku interpretaciju.

Petnaest solističkih studijskih izdanja i pet snimaka živih izvedbi Kemala Gekića svjedoče o njegovoj produktivnosti i kreativnom interpretacijskom pristupu dragocjenom materijalu klasične muzike, koji ovaj izvođač donosi u sebi svojstvenom maniru. Gekićeva izvedba Lisztovih transkripcija Rossinija, Soirees Musicales (koja će se moći čuti i na sarajevskom koncertu) i William Tell Overture, dobitnica je i The Rosette nagrade Penguin Guide to Classical Recordings.

Na ovogodišnjem SCMF-u, Kemal Gekić će izvesti takođe neke od Lisztovih transkripcija djela Verdija, Pacinija, Wagnera, Rossinija i Paganinija, ali i originalne radove Franza Liszta, Harmonies poétiques et religieuses S.173, Br. 7: Funérailles (1948); Consolations (Six penseés poétiques) S.172, Br. 3: Lento placido (1850); Mađarsku rapsodiju br. 9, Es dur, S.244 (1847), te Grand gallop chromatique S.219 (1838).

Potvrđujući još jednom svoje uvjerenje da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, direkcija Sarajevo Camber Music Festivala sve programe nudi kao besplatne i otvorene za publiku. Od 20. augusta, prvih 100 mjesta će biti moguće rezervisati putem: Sarajevo Chamber Music Festival 2015 / E: reservations@scmf.ba / SMS: +387 60 332 6650.