Seat je na veoma zahtjevnom Euro NCAP testu još jednom demonstrirao visok nivo sigurnosti svojih modela. Ovaj put, nova Seat Ibiza, kreirana u Barceloni na novoj MQB A0 platformi, dobila je pet zvjezdica na Euro NCAP testu, što je najbolja moguća ocjena. U Seatu s ponosom ističu i da su tri najvažnija modela španskog brenda, Ateca, Leon i Ibiza, dobili najbolje moguće rezultate na Euro NCAP sigurnosnom testu.

Ovo priznanje došlo je nedugo nakon predstavljanja novog modela Seat Arona u Barceloni. Seat Arona je još jedan u nizu Seatovih modela  u okviru najveće produktne ofanzive u historiji marke, koja obuhvata osvježenog Leona, Ibizu, Atecu i novi, veliki SUV koji će 2018. biti lansiran na tržište.

Treba istaći da su u posljednjih nekoliko mjeseci svi novi modeli automobila bili izloženi još većem broju testova nego ranije, kao i da su ti testovi mnogo zahtjevniji, te je iz tog razloga  rezultat od pet zvjezdica veoma prestižan i težak za ostvariti.

U svakom dijelu testa, Seat Ibiza je ostvarila izvanredne rezultate, a posebno u području zaštite putnika, sa rezultatom od 95%. Rezultati u području zaštite djece i pješaka, kao i sigurnosnih sistema su također bili impresivni. Efikasnost sistema za autonomno kočenje (Front Assist) je izvanredna. Kombinirajući radar i tehnologije kao što su ABS i ESC, ovaj sistem detektuje druga vozila kao i pješake ispred vozila, što omogućava vozilu da zakoči na brz i siguran način.

Euro NCAP sigurnosni testovi su mnogo zahtjevniji od 2016. godine u području aktivne, kao i pasivne sigurnosti.

Isofix sistem sa pričvrsnim tačkama za dječije sjedište, limitator brzine, tri naslona za glavu na zadnjoj klupi, zvučno upozorenje za sigurnosni pojas i 6 zračnih jastuka su standardna oprema u novoj Ibizi. Sa kombinacijom DSG mjenjača i adaptivnog tempomata, Seat Ibiza automatski koči i ubrzava kada se nađe u gužvi.

Nova Ibiza će u Bosni i Hercegovini biti dostupna u mjesecu augustu.