Sarajevski ratni teatar će, već sedmi put zaredom, obilježiti dan sjećanja na genocid u Srebrenici performansom „Ostavi trag u njihova sjećanja“. Performans je prvi put izveden 2013. godine, 10. jula u Potočarima i 11. jula u Sarajevu, prema ideji i inicijativi dramaturginje Dubravke Zrnčić- Kulenović.

Nakon toga, performans se svake godine izvodio u Sarajevu, na sceni SARTR-a, u prostoru Umjetničke galerije BiH, u muzeju Književnosti i pozorišne umjetnosti, dok su Potočari i Srebrenica ostavljeni kao mjesto mira i spokoja za sve žrtve.

Ove godine, po prvi put, performans će biti izveden u Historijskom muzeju BiH. Do sada u njemu je učestvovao veliki broj umjetnica i umjetnika, likovnih stvaralaca, književnica i književnika, muzičarki, muzičara i video dizajnerki i dizajnera, ali konstantu čine glumice i glumci zajedno sa posjetiteljkama i posjetiocima.

Ovim putem, pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže u četvrtak, 11. jula u Historijskom muzeju BiH u 19 sati gdje ćemo se zajednički sjetiti svih nedužno stradalih i pogubljenih i ostaviti trag u njihova sjećanja.

Dođite i budite s nama! Bitno je da se sjećamo!