Treći kongres farmaceuta BiH sa međunarodnim učešćem, na temu Farmacija zasnovana na dokazima otvorila je Draženka Maličbegović, pomoćnica Ministra civilnih poslova BiH, sinoć, 14. maja 2015. godine. Učesnicima Kongresa su se potom obratile prim.mr.ph. Zahida Binakaj, predsjednica Organizacionog odbora Kongresa i prof.dr. Lejla Begić, predsjednica Naučnog odbora.

Predsjednica Binakaj je na svečanoj ceremoniji otvaranja istakla da je farmacija kao struka i poziv od iznimnog značaja za cjelokupno društvo, te da će se na Kongresu promovirati farmacija i njena važnost kako bi se podigla svijest i ukazalo na neophodnost ispravne komunikacije između farmaceuta kao zdravstvenih radnika i pacijenata.

“Organizacijom Kongresa pokazujemo da smo u stanju prevazići sve prepreke koje stvaraju ustroj i politika u našoj zemlji. U isto vrijeme, kroz Kongres ćemo pokazati da svi oni koji žele narušiti ugled farmacije u tome ne mogu uspjeti”, naglasila je predsjednica Binakaj.

“Ovaj Kongres znači kontinuitet u našem nastojanju da pratimo najnovija dostignuća iz oblasti farmaceutske nauke i struke“, istakla je profesorica Begić u svom obraćanju. Kako je dalje naglasila profesorica Begić ciljevi Kongresa su, između ostalog, i da se ukaže na probleme neharmonizirane edukacije u oblasti farmacije, čija je najpogubnija posljedica hiperprodukcija nekompetentnog kadra i nelojalna onkurencija. Osim toga Kongres je prilika da se uspostave novi kontakti i relacije unutar struke i nauke, te ojačaju postojeći, kako na međunarodnom, tako i na državnom nivou.

Direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović je ovom prilikom istakao da uloga farmaceuta u sistemu zdravstvene zaštite danas zauzima veoma važno mjesto, uzimajući u obzir činjenicu da je trend samoliječenja globalno u porastu.

“Stoga je farmaceut ključna osoba koja mora da posjeduje izuzetno visok stepen znanja i vještina kako bi u postupku samoliječenja na što adekvatniji način odgovorili potrebama pacijenata”, istakao je direktor Bosnalijeka Uzunović. Bosnalijek je u cilju pružanja maksimalnog doprinosa razmjeni iskustava i profesionalnom razvoju farmacije kao struke, organizovao dolazak na Kongres više od 100 farmaceuta iz šire regije.

U radu Kongresa učestvuje više od hiljadu farmaceuta iz BiH, regije i svijeta.