Istinska muzička legenda David Bowie preminuo je u dobi od 69 godina, nakon borbe s rakom, potvrdio je njegov sin, filmski reditelj Duncan Jones. “David Bowie je preminuo u miru, okružen porodicom, nakon hrabre 18-mjesečne borbe s rakom”, naveo je Jones, moleći za poštivanje privatnosti porodice.

Samo dva dana prije smrti, Bowie je predstavio album Blackstar, koji su muzički kritičari već ocijenili kao izvanredan. Bio je to svojevrstan Bowiejev oproštaj, na način na koji je najbolje znao, posvećen muzici,  a naročito posljednji spot, Lazarus, u kojem ga vidimo na bolesničkoj postelji.


U brojkama, Bowiejeva karijera izgleda ovako: 51 godina rada, 140 miliona prodatih albuma od prvog izdatog 1967. godine, 51 snimljen muzički video i brojne uloge u filmovima, 25 studijskih albuma, uključujući Blackstar.

Na svim svjetskim medijima i društvenim mrežama smrt Davida Bowieja je zasigurno najvažnija vijest dana i već su napisani brojni in memoriami, podsjetili smo se Bowiejevih najvećih hitova u pet decenija dugoj i blistavoj karijeri, poput Space Oddity, Heroes, Life on Mars, Let's Dance, a u njegovom rodnom londonskom distriktu Brixtonu ljudi svih generacija odaju počast ostavljajući poruke i cvijeće velikom muzičaru.

Brixton

Jedno je sigurno: Bowie zapravo ne može umrijeti jer je njegovo stvaralaštvo besmrtno i jer se radi o jednom od rijetkih istinskih originala našeg vremena.