Daša Gajić je autorica prvog bh. bloga posvećenog uličnoj modi, Banjalučanka koja je dvogodišnje dokumentovanje stilova svojih sugrađanki i sugrađana, nedavno zaključila knjigom Street Style Banja Luka by Dasha Gajic.

Daša Gajić je mlada Banjalučanka koja iza sebe ima završen studij politikologije, master rodne studije na Univerzitetu u Novom Sadu, kao i master iz politikoloških studija na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, te objavljenu publikaciju Život i stvaralaštvo žena Banje Luke, u kojoj je pisala o dvadeset žena koje su išle ispred svog vremena i čija je emancipovanost dobra lekcija i za današnje generacije. Uz sve to, Daša je u posljednje dvije godine našla dovoljno slobodnog vremena da vodi blog Street Style Banja Luka, koji po uzoru na popularne svjetske blogove o uličnoj modi okuplja zanimljive odjevne kombinacije za koje ne morate ići na modnu reviju nego samo trebate prošetati ulicama. Na Dašinim fotografijama se nalaze ljudi svih generacija, mladi ali i oni u trećoj dobi, koji drže do svog stila odijevanja, a dio fotografija je nedavno ukoričen u knjigu Street Style Banja Luka by Dasha Gajic.

Odijevanje je način komunikacije

Razgovor s Dašom počinjemo pitanjem otkud i otkad fotografija u njenom životu, označenom obrazovanjem na drugim područjima. “Fotografija je odabrala mene, a ne ja nju, koliko god da to zvuči kao kliše. Odrastanje u umjetničkom okruženju je svakako doprinijelo tome da se veoma rano upoznam sa fotografijom. Već u osnovnoj školi sam počela fotografisati i čitati o fotografiji, ali sve to je bilo usput i spontano. Voljela sam fotografiju, ali se nisam odlučila da pohađam školu ili fakultet koji su vezani za fotografiju ili umjetnost. Otišla sam u nekom drugom smjeru, ali fotografija je uvijek bila prisutna. Obrazovanje mi je oduvijek bilo na prvom mjestu. Volim učiti i stalno sam u potrazi za novim informacijama i saznanjima. Trenutno razmišljam o doktoratu i temi koja bi objedinila sva moja interesovanja. Fotografiju ne smatram ni poslom ni hobijem, nego sastavnim dijelom života. Gdje god sam išla, uz mene je bio fotografski aparat, tako je od trenutka kad sam dobila prvi fotografski aparat za rođendan od dede, 2001. godine, do dan danas. Punih 14 godina živim svoj fotografski san. Ne znam šta budućnost nosi, ali znam da mi je fotografija ispunila život i da uopšte ne mogu zamisliti život bez fotografije, umjetnosti i kreativnog izražavanja. Moja street style priča počela je prije devet godina, kad su se pojavili prvi street style blogovi, Face Hunter i Sartorialist. Pojavljivanje prvih street style blogova podudarilo se s mojim boravkom u Americi i upravo zahvaljujući tome imala sam priliku pratiti početak street style blogerske scene na licu mjesta. Međutim, moralo je proći šest godina da se poslože kockice i da pokušam ostvariti nešto u šta sam vjerovala od samog početka. Željela sam spojiti ljubav prema rodnom gradu i ljubav prema fotografiji, kao i prema modi i tako sam u septembru 2012. godine počela rad na projektu Street Style Banja Luka by Dasha Gajic, najprije u obliku Facebook stranice, a nakon toga i bloga, koji je ujedno i prvi blog u BiH posvećen uličnom stilu. Fotografije s mog bloga su objavljivane u brojnim lokalnim, regionalnim i internacionalnim medijima, kakvi su Guardian, Push it Magazine, Opus Mag, Urban Fieldnotes, a blog je dobio i brojne nagrade i priznanja te je uvršten na listu najboljih street style blogova na svijetu, StreetStyleNews, rame uz rame sa Sartorialistom i Face Hunterom”, ispričala je Daša za Urban. Upitana za uzore iz svijeta fotografije, odgovorila je: “Što se tiče uzora kada je street style u pitanju, to je bez konkurencije ”otac” street style-a Bill Cunningham, a kada govorimo o fotografiji uopšte, moji uzori su Steve McCurry, Tošo Dabac i Marija Braut.”

Dok s fotoaparatom hoda ulicama Banje Luke, Dašu ljudima, koji potom završe kao njeni modeli, privuče pozitivna energija, detalj, hrabrost da budu drugačiji. Ali, kako kaže, ne postoji univerzalni kriterijum po kojem bira osobe koje će fotografisati, jer je sve stvar trenutka. Vjeruje, ipak, da sam odabir odjevnih kombinacija može reći puno o osobi. “Stil, moda, kao i odabir odjevnih kombinacija govori mnogo toga o osobi, njenom ili njegovom karakteru, trenutnom raspoloženju, navikama, statusu. Značenje odjevnog predmeta je višestruko i može se analizirati na nekoliko nivoa. O tome su govorili brojni teoretičari, poput Ronalda Barthesa, koji su se bavili semiološkom analizom mode. Smatram da je odabir odjevnih predmeta važan način komunikacije.” Daša je tokom svog dvogodišnjeg, skoro svakodnevnog fotografisanja na banjalučkim ulicama, nailazila na podršku i pozitivne reakcije sugrađana, a svaku od dvije hiljade fotografija nastale za to vrijeme, prati neka zanimljiva priča ili anegdota. “Fotografišući ulični stil, upoznala sam mnogo divnih, pozitivnih i inspirativnih ljudi. Neki od tih slučajnih prolaznika ili prolaznica su s vremenom postali moji dragi prijatelji i prijateljice. Najveća mi je satisfakcija kada čujem ili pročitam da je moja priča podstakla druge ljude da slijede svoj san i okušaju se bilo u fotografiji, modi ili nekoj drugoj oblasti”, kaže Daša.

Fotografija kao aktivističko sredstvo

Za ovu Banjalučanku, fotografija je i sredstvo borbe za prava žena, kao i važan alat u istraživačkom radu, što je pokazala radeći na višegodišnjem ciklusu fotografija Žene danas – podređene ili ne? “Jako mi je važno da putem fotografije ukažem na probleme današnjice. Fotografija mi je bitan alat u mom istraživačkom radu i ono što mislim i što želim reći najbolje mogu iskazati fotografijom. Uglavnom se fotografije koje radim odnose na položaj žena i rodnu ravnopravnost. Trudim se da i kao aktivistkinja i kao fotografkinja učestvujem u promjenama, odnosno u aktivnostima koje bi trebale omogućiti promjene i bolje sutra.” Položajem žena u društvu i onim ženama koje su kršile društvene uzuse, da bi stvorile bolju budućnost sebi ali i nekim budućim generacijama, Daša se bavila i u publikaciji Život i stvaralaštvo žena Banje Luke, skraćenoj verziji njenog magistarskog rada koji govori o nepravedno zaboravljenim, školovanim, samostalnim Banjalučankama koje se nisu uklapale u zadate društvene okvire i svojom su emancipacijom zadužile buduće generacije. “Cilj publikacije Život i stvaralaštvo žena Banje Luke je očuvanje sjećanja na živote i stvaralaštvo Banjalučanki, koje su uprkos svom djelovanju i društvenoj angažovanosti ostale nevidljive i zaboravljene. Publikacija je nastala kao odgovor na mozaik nemara, zaborava i neodgovornosti prema ženama koje su ostvarile izvanredne rezultate u različitim oblastima, usudile se da uđu u javnu sferu, koje su bile ispred vremena u kojem su živjele i stvarale, koje su se borile za svoja prava, ali i prava svih žena na obrazovanje i rad. Umjesto da objavim master rad u cijelosti, odlučila sam se za formu publikacije koja sadrži biobibliografske portrete dvadeset Banjalučanki koje su živjele, radile i stvarale u periodu od kraja 19. do sredine 20. vijeka. Veoma sam srećna što je publikacija izazvala veliki interes kod publike i medija, što su životi i biografije divnih, inspirativnih, hrabrih žena iz prošlosti, koje su učinile mnogo za svoju lokalnu zajednicu i konačno dobile poštovanje i pažnju koju su odavno zaslužile. Ovo je samo početni korak i moj skromni doprinos da se žene iz prošlosti Banje Luke ‘otrgnu’ od zaborava. Jer, važno je sjećati se žena koje su išle ispred svog vremena, raditi na kontinuitetu sjećanja. Važno je da i danas govorimo o patrijarhalnom nipodoštavanju žena i isključivanju žena iz istorije. Iako mi danas imamo više prava i mogućnosti nego naše bake, jasno je da smo još uvijek daleko od rodne ravnopravnosti u punom i pravom smislu te riječi”, napominje Daša.

Knjigom Street Style Banja Luka by Dasha Gajic, Daša od zaborava krade i uličnu modu jednog vremena, kao i cjelokupnu atmosferu sa ulica svog grada. “Kao istraživačici i fotografkinji, ali prvenstveno kao osobi koja voli svoj rodni grad, važno mi je da sve što radim bude vezano za Banja Luku i da vjerno bilježim našu svakodnevicu, običaje, kulturu i sve aspekte života, ali i da istražujem o prošlosti, ljudima i događajima koji su obilježili ovaj grad. Brojni su razlozi zbog kojih je važno ostaviti svjedočanstvo o jednom vremenu, gradu i ljudima. Prvenstveno jer svako od nas ima dužnost da prenosi svoje znanje, iskustvo i sjećanje generacijama koje dolaze, kako bi smo ih naučili da cijene prošlost, poštuju svoje prethodnike i prethodnice, da budu ponosni na svoju kulturu i običaje. Iako su publikacija o Banjalučankama iz 19. i 20. vijeka i knjiga o uličnom stilu žanrovski različite, obje imaju isti cilj, a to je ostavljanje traga za generacije koje dolaze. Publikacija govori o prošlosti, knjiga o sadašnjosti, a obje su namijenjene budućnosti”, zaključuje naša sagovornica.