„Kada je posrijedi finansijska pismenost građani danas mnogo više vode računa o tome šta potpisuju kada otvaraju račune u bankama i uzimaju kreditne kartice nego što su to radili prije nekoliko godina. Međutim, još uvijek je izazov običnom građaninu približiti tako važnu oblast kao što je osiguranje”- zaključak je radionica “Kako izvještavati o osiguranju”.

„Zbog nedovoljne informisanosti većina građana ne shvata značaj osiguranja i zbog toga smatra da nema potrebu za osiguravajućim proizvodima“, ističe Naris Bošnjović iz UNIQA osiguranja i dodaje da je ključni problem nedostatak kulture osiguranja, odnosno nepoznavanje svih prednosti ove djelatnosti.

Kako za građanke i građane, tako i za novinarke i novinare, područje osiguranja je nedovoljno istraženo i mali broj medija se bavi ovom tematikom, tako da skoro i ne postoje članci koji bi pružili visoko kvalitetne, informativne i obrazovne sadržaje. Građanke i građani nemaju dovoljno informacija niti su upućeni koje su sve prednosti i koristi osiguranja, kako za njih lično tako i za privredu i ekonomiju države, i vrlo često su uskraćeni za analitičke i objektivne informacije koje se tiču i aktuelnih novosti sa domaćih i inostranih tržišta osiguranja, te mišljenja ekspertkinja, eksperata, stručnjakinja i stručnjaka iz osiguravajućih društava.

Mirsad Pehilj, glavni i odgovorni urednik portala Profitiraj.ba slaže se s činjenicom da osiguranje kao oblast ima potencijal za istraživačko novinarstvo te da bi novinarski sadržaji kreirani u svrhu predstavljanja osiguranja kao realne potrebe svake građanke ili građanina, ali i privrednog subjekta, pomogli pri afirmaciji ove oblasti u našoj zemlji.

Upravo zbog nedovoljnog poznavanja oblasti osiguranja, osnovni cilj organizovanja radionice je unapređenje znanja novinarki, novinara, urednica i urednika o značaju osiguranja za građanke, građane i pravne subjekte, korištenju ispravne terminologije, odnosno otvaranje jedne posebne tematike kojom bi bh. mediji trebali da se bave zbog interesa javnosti.

Održane su ukupno četiri radionice u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari pod pokroviteljstvom UNIQA osiguranja u Bosni i Hercegovini i to u Mostaru, Brčkom, Banjoj Luci i Sarajevu.