U subotu, 11. marta, građanima Sarajeva će se, uz nastup muške klape „Staglin“ i KUD-a „Primorska Lijera“, iz Dubrovačkog primorja, predstaviti Općina Dubrovačko primorje – Slano. Druženje s građanima Sarajeva bit će održano u subotu od 10 do 14 sati u foajeu Sarajevo City Centra (SCC, Vrbanja 1), gdje će posjetitelji uz upoznavanje s turističkom ponudom Dubrovačkog primorja i Slanoga, moći uživati i u izvedbi klape „Staglin“ i tradicionalnom primorskom plesu, a prvih 300 posjetitelja očekuju i prigodni pokloni.

Klapa Staglin

Slano i Sarajevo njeguju dugu tradiciju kroz godine, te upravo ovaj zapadni dio Dubrovačko-neretvanske županije privlači veliki broj turista iz Sarajeva koji obožavaju pitoreskne slanske vale, netaknutu prirodu i čisto plavo more. Zahvaljujući spomenutoj dugogodišnjoj tradiciji, po prvi put, Turistička zajednica Općine Dubrovačko primorje predstavit će se građanima Sarajeva i zahvaliti im na dosadašnjoj suradnji.

Dubrovačko primorje pitomi je kraj maslinika i vinograda, razigrane obale i bujne vegetacije, živopisne narodne nošnje i temperamentnog plesa «linđa». To je kraj uz more čija su naselja, zagrljena svojim uvalama i pješčanim plažama, nekad bila ljetovališta dubrovačke vlastele, a danas mjesto odmora i uživanja za mnogobrojne turiste. Prostor je to kontrasta s dvadesetak živih naselja izgubljenih u ljepoti pejzaža, onih koje je odredilo more i onih s oskudnom zemljom i obiljem kamena, razasutih po obroncima unutrašnjosti.

Pojas uz obalu razvijeniji je i sadržajniji, okrenut pomorstvu, ribarstvu i turizmu, a do onog drugog tek dopiru mirisi mora i pripadaju mu kamen, vinova loza i maslina, smokva, rogač, kadulja, vrijes i ružmarin, bor i česvina. Ta se dva prostora dodiruju i prožimaju tvorivši jedinstveni krajolik modrine mora, zelenila raslinja i bjeline kamena.

Administrativno je to danas općina Dubrovačko primorje sa sjedištem u Slanom. Jadranska turistička cesta povezuje ga s bližom i daljom okolicom i nedalekim Dubrovnikom. Opstao je čovjek na tom području, ovladao zemljom, podredio sebi ono potrebno za življenje, ali uvijek u skladu s prirodom.