Oriflame kozmetika BiH, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini, organizovala je akciju plogginga na Vilsonovom šetalištu i okolini. U akciju su bili uključeni radnice i radnici, te saradnice i saradnici Oriflame kompanije u BiH i Ambasade Švedske, uključujući ambasadora Švedske u Bosni i Hercegovini Andersa Hagelberga i njegovu suprugu. Ova akcija se veže i uz Dan planete Zemlje, koji se zvanično obilježava 22. aprila, uz želju organizatora da se potakne šira javnost na slične aktivnosti i važnost očuvanja okoliša.

Plogging uključuje trčanje, tj. džoging, uz prikupljanje otpada iz okoliša, tako da dok trčite usput čistite otpad i na taj način činite svijet ljepšim mjestom za sve nas. Sama riječ je kombinacija riječi jogging i švedske riječi za prikupljanje plocka upp — tako smo dobili riječ „plogging“. Šveđani su ovu aktivnost već podigli na viši nivo osnivanjem brojnih plogging klubova širom zemlje, a plogging aktivnosti danas se organizuju širom svijeta.

Drago mi je vidjeti da je kompanija Oriflame angažirana u zaštiti okoliša. Unapređenje okoliša veoma je veliki  izazov u kojem se najvidljiviji dio odnosi na prikupljanje otpada. U ovom segmentu svi možemo dati vlastiti doprinos, a nadam se da nas svijest može potaknuti da poboljšamo i kvalitetu zraka, tretman vode i druge aspekte okoliša. Također mi je drago što u tom pogledu mogu primijetiti novi angažman Kantona Sarajevo“, izjavio je ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg.

Na kraju aktivnosti Oriflame je svim učesnicama i učesnicima podijelio ekološke olovke sa sjemenom koje mogu zasaditi i time još više ozeleniti naše okruženje. „Mi u Oriflameu volimo vjerovati da je svaki dan Dan planete Zemlje i zbog toga radimo uz veliku strast prema održivosti i brizi za planetu. Nastojimo biti odgovorni u svakom segmentu našeg poslovanja, tako da npr. u našim pilinzima koristimo samo mikrozrnca prirodnog porijekla, gotovo sav procenat ukupnog otpada proizvedenog na proizvodnim lokacijama u Oriflameu se reciklira ili spaljuje, a koristimo i ambalažu sa visokim procentom reciklirane plastike. Svako od nas može da napravi promjenu – korištenjem platnenih cekera i kupljenjem otpada oko sebe, makar u ovako jednostavnoj svakodnevnoj aktivnosti, koja je usput dobra i za vaše zdravlje. Više zelenila i više aktivnosti su sigurna formula za zdraviji život“, izjavila je direktorica Oriflame kompanije u BiH, Belma Smola.

Akciji Oriflamea pridružili su se i predstavnice i predstavnici prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom – Ekopak. Ekopak je za ovu priliku instalirao setove posuda za odlaganje ambalažnog otpada, opremio trkače obojenim plastičnim vrećama za prikupljanje ambalažnog otpada, te u saradnji s preduzećem Papir servis osigurao prevoz, sortiranje i pripremu za reciklažu prikupljenog ambalažnog otpada. Pored toga, podijelili su prisutnima sjeme cvijeća i platnene vrećice.