Legendarni sarajevski kantautor Kemal Monteno preminuo je jutros u Zagrebu u 67. godini života.

Monteno je rođen 1948. u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počinje i svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru i to nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967. Otad je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta.

Za “Šlager sezone” nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih ovdje su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu i domovini BiH, svojevrsne himne “Sarajevo ljubavi moja” (1976) i “Zemljo moja” (1977).

Montena je odlikovao poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom italijanske kancone.

U toku svoje bogate muzičke karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega pjevača-prijatelja. Surađivao je s brojnim poznatim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak,  Ismeta Krvavac, Dražen Žerić i drugi.

S tim je istim kolegama 1990-ih ostvario i niz velikih dueta, a za mikrofonom su mu se pridružili i Rade Šerbedžija, Boris Novković, Maja Odžaklijevska i drugi.

”Otišao je još jedan bard sarajevske pop-rock scene i jedan od pionira domaće muzike ” kazao je za  muzički menadžer Faruk Drina povodom smrti velikana Kemala Montena.

On je podsjetio da je u vrijeme kada se Monteno počeo baviti muzikom, na ovdašnjoj je sceni dominirala strana muzika i njeno kopiranje, dok su on i “Indexi” prvi krenuli s domaćom varijantom stvaralaštva.