U dobrom društvu nominovanih za ovogodišnju nagradu Oscar našao se i dokumentarni film “Finding Vivian Maier”, priča o fantastičnoj ženi, talentovanoj fotografkinji čiji dar nije bio prepoznat za njenog života, ali nam je, igrom sreće, ostavila na stotine odličnih fotografija.

Vivian Maier je većinu svog života, punih četrdeset godina, provela radeći kao dadilja u Chicagu, a fotografija je bio hobi u kojem je uživala, ali je svoje radove čuvala daleko od očiju javnosti. Vrijedno je bilježila svakodnevicu na ulicama Chicaga, djecu, prodavače novina, najrazličitije prolaznike, hvatajući savršen trenutak zahvaljujući svom oštrom oku.

U više decenija bavljenja fotografijom, Maier je napravila čak 150.000 fotografija, koje bi zauvijek ostale nepoznate svijetu da ih 2007. godine nije sasvim slučajno, zajedno s gomilom drugih stvari koje je krio metalni kovčeg, na aukciji kupio agent za nekretnine John Maloof. U Maloofovim rukama završilo je 30.000 negativa Vivian Maier, a nakon što je otkrio da je Vivian umrla samo godinu dana ranije, odlučio je svijetu otkriti nepoznatu fotografkinju. Zahvaljujući Maloofu, postali smo bogatiji za jednu umjetnicu u čijim djelima će uživati generacije.

Radove Vivian Maier, “najbolje fotografkinje uličnog života za koju nikad niste čuli”, kako su je tada prozvali američki mediji, možete pogledati ovdje.

Film “Finding Vivian Maier” prikazan je i u programu Berlinara, Toronto Film Festivala, kao i Doc NYC Festivala.