Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u petak, 31. marta i subotu, 1. aprila s početkom u 20 sati gostuje Bitef teatar sa svojom predstavom “Novo doba”, autora Vuka Boškovića, a u režiji Dine Mustafića. U predstavi igraju Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo.

Rezervacije karata moguće je izvršiti na telefon 033 664 070, te putem e-mail adrese teatarsartr@yahoo.com i Facebook stranice SARTR-a. Cijena ulaznice iznosi 15KM, a popust je omogućen za penzionere, studente i grupne posjete uz obaveznu rezervaciju.

“Pred nama je zanimljivo scensko istraživanje mehanizma tranzicije koji je počeo u zločinu i donio profit odabranim. Takav moralni relativizam nije podnošljiv. Pojedinačno i kolektivno ostali smo zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. To stvara negativne emocije bijesa i mržnje, društvo bez demokratije, koje kreira svijet poslušnih pragmatika, ljude bez saosjećanja i poštenja. To je zastrašujući poslovni i politički deal dželata i žrtve, potpisan i ovjeren od nove društvene elite.

Tako se pojam i shvatanje tranzicije u glavama nove “elite” i njenom marketinškom djelovanju pretvorio u svojevrsnu “kantu za smeće”, u koju se trpa sve što u ovim novostvorenim uvjetima ne valja, što nije u skladu s političkim normama ili Božjim pretpostavkama. Čim neko misli drugačije, ako nije spreman da se prilagodi, šutira se u kante za smeće – i stvar bezbrižno “hoda dalje”. Kritičko mišljenje je remetilački faktor novokomponiranih država u kojem dominira egzistencijalni strah kao nezaobilazna posljedica zaoštrenih društvenih pritisaka, ekonomske i socijalne nesigurnosti. Taj strah koji se stalno primjenjuje kao dnevno-politička praksa kroz metode nepravne države, sa logikom sve se može kupiti  prodati, a čovjek je najjeftinija roba,  činjenica je na koju smo svi pristali i prihvatili je kao istorijski ili zli usud.

Ovo je samo jedna priča o čovjeku sa moralnim integritetom koji nije preživio tranziciju.

Novo doba je groblje etičkog idealizma”, riječi su reditelja Dine Mustafića.