Moja fabrika, predstava koju po knjizi Selvedina Avdića u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica režira Selma Spahić, svoju će premijeru doživjeti u četvrtak, 16. februara, u 19.30 sati. Reprize su na repertoaru u subotu, 18. februara, te također subotu, 25. februara.

Podsjećamo, premijera je trebala biti odigrana u januaru, ali je odgođena jer se čitava Zenica, pa tako i zgrada pozorišta, tokom najhladnijeg mjeseca u godini borila s hladnim radijatorima. Ironično, predstavu o fabrici koja je nekad dobro grijala čitav grad odgodila je nemogućnost današnjeg, privatizovanog preduzeća ArcelorMittal Steel da pruži uslugu grijanja građanima Zenice.

Moja fabrika posveta je najvećoj željezari u Jugoslaviji, onoj zeničkoj, koja je rasla kako je rasla država i smanjivala se s njenim raspadom. O gradu koji se oduvijek propinjao na prste da bi bio veći od Fabrike, a kada više za to nije bilo potrebe, sveden je na svoju pravu mjeru. O radnicima koji čine svaku fabriku, bez obzira na to šta o tome govorili kapitalisti. O generacijama koje su odrastale u uvjerenju da je sve krhko i prolazno izuzev velike Fabrike na periferiji grada…

Knjigu je prije tri godine objavila izdavačka kuća Vrijeme iz Zenice, a riječ je o pravom bibliofilskom blagu opremljenom željeznom pločom na naslovnici, fotografijama iz zeničke željezare, te ilustracijama i ukupnim vrhunskim vizuelnim rješenjem autora Kenana Zekića.

U predstavi igraju Adis Mehanović, Anđela Ilić, Benjamin Bajramović, Lana Delić, Miki Trifunov, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Predrag Jokanović, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Selma Mehanović, Siniša Vidović, Snežana Vidović i Zlatan Školjić.

Razgovor s rediteljkom predstave Selmom Spahić možete čitati u aktuelnom broju Urban magazina, a ulaznice možete rezervisati na broj telefona 032 242 604.