Veliki ekološki projekt Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine ulazi u četvrtu uspješnu godinu, a tim su povodom organizatori javnosti predstavili plan aktivnosti za sljedeću godinu. Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine u proljeće 2018. kreće s pet akcija čišćenja voda, kojima prethodi prodajna akcija u Bingo prodavnicama.

U sklopu tradicionalnog ekološkog projekta kompanija Henkel i Bingo, pod vodstvom ronilačkog kluba Bosna iduće godine će biti očišćene rijeka Željeznica u Trnovi, Boračko jezero kod Konjica, Ramsko jezero blizu grada Prozora, te Prokoško jezero i Malo Plivsko jezero. O važnosti projekta govori činjenjica da je samo prošle godine u akcijama čišćenja učestvovalo oko 130 ronilaca, a izronjeno je i zbrinuto više od 600 vreća otpada, uglavnom plastike, boca i gume.

“Nakon što već tri godine radimo ovaj projekt s mnogo ljubavi i uspjeha, motivirani smo da s čišćenjem voda naše zemlje nastavimo i dalje. Zajedničkim trudom s partnerima, kompanijama Bingo i Eko Život te ronilačkim klubom Bosna i sljedeće ćemo godine raditi na tome da BIH ima što čišću prirodu. Jako smo zahvalni svim našim kupcima koji sudjeluju u sad već tradicionalnoj akciji i veselimo se i ovoj sezoni”, izjavila je Nermina Arnautović, key account manager Henkela i time najavila još jednu akciju u kojoj mogu učestvovati svi građani kupovinom Persil, Silan i Somat proizvoda u Bingo prodavnicama.

I u 2018. će za čišćenje rijeka i jezera biti zaduženi ronioci pod vodstvom kluba Bosna. “Mi ronioci najbolje znamo u kakvom su stanju naše rijeke i jezera i svakodnevno se suočavamo s ovim problemom. Samim time, ne možemo dočekati ljepše vrijeme, čišćenje voda i finale ove akcije. O tome koliko su ovakve akcije čišćenja nužne najbolje govori činjenica što se na određene lokacije ove godine ponovno vraćamo iako smo ih čistili i prošle godine. Problem je veliki, a svijest ljudi o potrebi brige za čistoću voda se jako teško mijenja. Zato podržavamo ovaj projekt koji sad već kontinuirano daje određene rezultate jer jedino tako možemo promijeniti situaciju”, izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna, čiji će ronioci ponovno iznijeti razni otpad za koji će se pobrinuti firma Eko život.

Projekat od velikog društvenog značaja pokrenut je krajem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem onečišćenosti rijeka u Bosni i Hercegovini i potaknulo javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoliša, a nastavlja s radom i ove godine prodajnom akcijom te samim akcijama čišćenja u kojima će i ove sezone učestvovati više od stotinu ronilaca.