NLB banka d.d. Sarajevo je predstavila novu, jednu od prvih na bh. tržištu, mobilnu aplikaciju NLB Pay koja nudi mogućnost plaćanja mobilnim telefonom za korisnike Mastercard kartice. NLB Pay predstavlja mobilni novčanik, koji omogućava sigurno, brzo i lako beskontaktno plaćanje i pregled svih transakcija, te povezivanje svih MasterCard kartica na pametni android telefon bez odlaska u banku.

Na konferenciji za medije organizovanoj tim povodom, prisutnima se obratio Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB d.d. ističući prednosti nove aplikacije s kojom su u Ljubljani počeli u maju 2018. godine, a do danas ima više od 18.000 downloada aplikacije.

„Budući da NLB Banka na svim tržištima poslovanja nastoji obezbijediti najbolja rješenja i usluge posebno mi je zadovoljstvo da je NLB Pay od sada dostupan i u FBiH. Očekuje se da će NLB Pay postati mobilni novčanik za cijelu NLB Grupu u roku od jedne godine. Nakon Ljubljane i Skoplja, te sada FBiH; implementacija projekta se priprema u Prištini, a slijede Beograd, Podgorica i Banja Luka“, istaknuo je Brodnjak.

Predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo, Lidija Žigić, izrazila je zadovoljstvo da je usluga NLB Pay već dostupna u Playstore i da već bilježi preuzimanja.

„Veoma smo ponosni što smo među prvim na bh. tržištu klijentima omogućili da plaćanje mogu vršiti putem mobilnog telefona pod sloganom NLB Pay – Za sve što dolazi. U sklopu naših nastojanja kao Grupacije, NLB Banka će i dalje nastaviti svojim klijentima pružati samo najbolja, a ujedno i najjednostavnija rješenja kako bi zadovoljili sve njihove finansijske  potrebe“, naglasila je Žigić.

Novinarkama i novinarima su se obratili i predstavnici kompanije Mastercarda, te Bankarta, koji su bili sudionici projekta, ističući važnost ovakvih projekata koji donose posljednje trendove u bankarstvu na naše tržište.

 „NLB Pay mobilna plaćanja zasnovana su na Mastercard Digital Enablement Service setu najnaprednijih platnih tehnologija te se kombinacijom EMV čipa, tokenizacije i enkripcije osigurava bezbednost korisnika kartice. U vremenu pred nama, mobilna plaćanja će zauzimati sve važniju ulogu u našoj svakodnevici, a naša rešenja osiguravaju da su korisnici zaštićeni bilo kada i bilo gde da im je potrebno da plate. U ime kompanije Mastercard, želim da se zahvalim našem partneru NLB banci što smo zajednički tržište plaćanja u BiH pomerili jedan korak unapred, kako to naši korisnici i zaslužuju“, istakla je Jelena Ristić, direktorica za tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u kompaniji Mastercard.

„Projekat pokretanja mobilnog plaćanja bio je jedan od najzahtjevnijih projekata Bankarta u posljednjih nekoliko godina. Projekat ne bi bio uspješan bez iznimno dobre suradnje svih uključenih strana: tima iz NLB-a, Mastercarda i Bankarta. Konačno rješenje zahtijeva komunikaciju devet različitih informacijskih sustava navedenih organizacija. To je bio jedini način za rješavanje dva ključna cilja:  izvrsno korisničko iskustvo i najviša moguća razina sigurnosti. Ipak, želio bih istaknuti da se rad u Bankartu shvaća samo kao početak ili prva faza mnogo šire priče s kojom Bankart želi pridonijeti svoj udio u daljnjoj digitalizaciji svih banaka u NLB Grupi. Mobilno plaćanje temelj nove mobilne platforme na kojoj će Banka svojim korisnicima moći ponuditi mnoge dodatne inovativne usluge. Na kraju, želim prenijeti zahvalu mojih kolega iz Bankarta projektnom timu iz banke za odličnu saradnju i pozitivan pristup“, dodao je član Uprave Bankarta Miran Vičič.

Prisutne novinarke i novinari su se na licu mjesta mogli uvjeriti koje sve pogodnosti nudi NLB Pay aplikacija, a kako bi NLB banka nastavila svoje društveno odgovorno poslovanje, svim gošćama i gostima je omogućeno da putem NLB Pay aplikacije uplate donaciju za humanitarne udruge iz FBiH, koje će NLB banka udvostručiti i uručiti onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Za više informacija posjetite web stranicu: www.nlb.ba.