Premijera predstave „Nigdje nikog nemam“ u režiji Albana Ukaja po tekstu Edwarda Bonda održat će se u petak, 11. januara u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra. Reprize predstave će biti odigrane 12, 14. i 15. januara u 20 sati.

U predstavi učestvuju Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj, te muzički dvojac Basheskia and EQ. Dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, muziku Basheskia and EQ, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn Đorđe Jovanović, fotografiju Velija Hasanbegović.

Radnja drame „Nigdje nikog nemam“ postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

„Verujem da je i Edward Bond u strepnji za bolju budućnost pisao ovaj Orvelovski komad. Pisao ga je da upozori svoje gledaoce šta ih čeka ako se opuste i prepuste svoju volju nekom diktatoru!.. Jer diktatura je način života i to je i vjera i škola i porodica i umjetnost i znanje i zdravlje i vojska… I šta sve ne!!..

Diktatura je diktatura u svemu!..

Toga se plašio Bond kada je ovo djelo pisao i pokušao da nas upozori da se ne damo zavesti slatkim pričama nego da se uzdamo u svoj sistem zaključivanja i da ga što više usavršavamo. Govori se o strahu malograđana, govori se o bolesti odnosa u kući i porodici, o bolesti odnosa u muško-ženskoj komunikaciji!… Govori se o strahu pred autoritetom koji krnji svaki korak ka komunikaciji“, riječi su reditelja Ukaja.

Ulaznice za predstavu se mogu rezervisati putem Facebooka i email adrese sartr.info@gmail.com. Rezervacija putem telefona 033/664-070 svaki radni dan od 10h-15h, a prodaja u istom terminu i prije izvedbi od 18h u prostorijama SARTR-a.