Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u utorak, 22. decembra u 20 sati izvodi se predstava Tramvaj zvani žudnja, a dan poslije u srijedu, 23. decembra u 20 sati predstava Prst.

Drama Tramvaj zvani žudnja, napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Također, po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen, 2013. godine, stvara film Blue Jasmine. Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktuelnom, dijelom je zasebnog teatarskog programa Teatarski opservatorij, a koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo sa ciljem afirmiranja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica.

U predstavi igraju i režiju potpisuju: Dina Mušanović, Staša Dukić, Adi Hrustemović, Alban Ukaj.

Prst se smatra jednim od najboljih savremenih društveno-angažovanih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno pitanje pozicije žena u savremenom društvu. U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge.

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić, režiju potpisuje Sabrina Begović Ćorić.

Rezervacije ulaznica: Tel: 033/664-070 (svaki radni dan od 10 do 16 sati) ili Facebook inbox: https://www.facebook.com/sartr1992. Blagajna SARTR-a radi svakim radnim danom od 10 do 16 sati, a na dan predstave i od 18 do 20 sati.