U srijedu, 14. i četvrtak, 15. februara u 20 sati publika Sarajevskog ratnog teatra će imati priliku pogledati predstavu “Narodna drama” autorice teksta Olge Dimitrijević,  u režiji Bobana Skerlića.

U predstavi igraju Fatima Kazazić, Darja Badnjević, Davor Sabo, Mirsad Tuka, Sead Pandur, Maja Salkić, Vedrana Božinović i Kenan Kojić. Dramaturgiju predstave potpisuju Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, muziku je komponirala Irena Popović Dragović, scenografiju potpisuje Sabina Trnka, kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, a asistent režije je Emin Hajrić.

Olga Dimitrijević kroz tekst “Narodna drama” govori o ljubavi i slobodi, temama koje se tiču svih nas. Ovaj dramski komad napisan je 2009. godine i već tada je bio umjetnički provokativan, zbog Olginog pionirskog poduhvata – uvođenja teme istospolne ljubavi u domaću dramsku literaturu. Forma i jezik “Narodne drame” veoma su inspirativni za rad sa glumcima, jer predstavljaju spoj realističnih dijaloga i masovne bujice poezije, te muzičkog narativa.

“U samom komadu sam pokušala da govorim o tome koliko se mi i u tom rigidnom svijetu  i u tim različitim odnosima volimo. Ja u svakom tekstu stojim iza političkih pozicija koje su lijeve i feminističke, to je i u tekstu ovdje. Željela sam prosto da pišem o ljubavi dvije žene. Ovo jeste komad koji prije svega govori o ljubavi i slobodi, ali nije komad u kom nam lezbejska ljubavna priča služi kao metafora za postizanje neke druge poente o društvu, nego to jeste lezbejska ljubavna priča i to jeste bacanje svijetla na zanemarene i prećutkivane teme kod nas u javnom govoru. Željela sam da temu lezbejske ljubavi oblikujem izvan često suhoparnog diskursa ljudskih prava, dnevnopolitičkih prepucavanja i sličnih mejnstrim odrednica, i da se dubinski pozabavim življenim iskustvom i kompleksnostima koje ono nosi. U ovom komadu se svi vole, i Anka i Branka, i roditelji i djeca, i iz najveće ljubavi, a zbog društvenih normi, povređuju jedni druge. Samim tim ovo je i duboko politički komad, koji svoju politiku ne artikuliše jezikom dnevne politike nego sasvim drugačije, kroz prikazivanje širokog emotivnog spektra u određenom kontekstu”, riječi su autorice Olge Dimitrijević.

Intervju s autoricom Olgom Dimitrijević možete čitati u novom, februarskom broju Urban magazina.

Ulaznice za predstavu možete rezervisati pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u Facebook inbox.