Organizacija Save the Children objavila je 16. po redu godišnji izvještaj o rangiranosti država svijeta prema uslovima koje u njima imaju trudnice, porodilje i njihova djeca.

Norveška je najbolja, a Somalija najgora zemlja za majke, otkriva izvještaj. Norveška je sa drugog mjesta 2014. dospjela na prvo u ovoj godini zahvaljujući najboljim rezultatima u svih pet pokazatelja: zdravlje majki i djece, pristup obrazovanju i politički i privredni status žena.

“Prema uslovima u kojima žive majke i djeca, najgora zemlja drugu godinu za redom je Somalija, u kojoj 15 posto djece ne doživi peti rođendan”, navodi se u izvještaju ove međunarodne organizacije za zaštitu i promovisanje prava djece.

Od zemalja u našem regionu najbolje je plasirana Slovenija koja se nalazi na 15. mjestu, a zatim slijede Hrvatska koja sa Južnom Korejom dijeli 30, Makedonija koja je na 37, Crna Gora na 42. i Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 54. mjestu na listi.

Prvih 20 država po uslovima za majke i djecu na svijetu su: Norveška, Finska, Island, Danska, Švedska, Holandija, Španija, Njemačka, Australija, Belgija, Austrija, Italija, Švicarska, Singapur, Slovenija, Portugal, Novi Zeland, Izrael, Grčka i Kanada.

Među posljednjih deset zemalja u izvještaju za 2015. godinu nalaze se uglavnom države zapadne i centralne Afrike: Somalija, Demokratska Republika Kongo, Centralnoafrička Republika, Mali, Niger, Gambija, Obala Slonovače, Čad, Burkina Faso, Haiti i Sijera Leone.

“U tim zemljama u prosjeku svaka 30. žena umre od komplikacija u trudnoći, a svako osmo dijete umre prije nego što napuni pet godina”, upozorava se u izvještaju.