Ovogodišnji, XVII festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teksta Zenica 2018. će biti održan od 7. do 15. maja pod sloganom “Ex Ponto: Gdje je moje mjesto?” U zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu javnosti je predstavljen izbor predstava koje će publika moći pogledati na Festivalu.

Prema riječima selektora Festivala Nedžada Fejzića, temeljni kriterij na osnovu kojeg je sačinjen izbor podrazumijeva, prije svega, da predstave imaju visoke profesionalne standarde, mjeru estetske ostvarenosti, cjelovitost scenskog čina, teatarsku uvjerljivost scenskog „glasa“, da govore savremenim pozorišnim jezikom, da su to teatarske poetike koje pričaju scenske priče koje nas se tiču, koje imaju umjetničke, društvene i intelektualne ambicije ozbiljnog, društveno angažovanog teatra čija estetika uvijek poziva i na etiku, koje promišljaju svijet u kojem nastaju, u jednu riječ: tvore živo pozorište.

I na ovogodišnjem Festivalu, uključujući i festivalsku premijeru, nastavit će se prošlogodišnji trend i u programu će biti čak šest praizvedbi tekstova domaćih autora (Dragan Komadina, Aleksandar Hemon, Željko Stjepanović, Nejra Babović i Aleš Kurt, Igor Štiks i Adnan Lugonić). Uzmemo li, pak, još u obzir i činjenicu da je i teatarska adaptacija filmskog scenarija Danisa Tanovića, također, svojevrsna praizvedba, onda bismo i ovaj optimistički „snimak“ naše pozorišne situacije mogli protumačiti kao vrlo ohrabrujući fakat.

Na prethodna dva Festivala obnovljena je institucija festivalske premijere. I ove godine Direkcija Festivala zadržava taj koncept. Prema tome, u ovogodišnji Glavni takmičarski program uvrštena je kao festivalska premijera predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Ravna ploča” Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije.

Pored festivalske premijere, u Glavni takmičarski program su, putem selekcije, uvrštene sljedeće predstave: “Ničija zemlja” Makedonskog narodnog pozorišta Skoplje, u režiji Aleksandra Morfova, a prema tekstu Danisa Tanovića i Aleksandra Morfova, predstava “Zrenjanin” Narodnog pozorišta Toša Jovanović Zrenjanin, u režiji Borisa Liješevića i prema tekstu Igora Štiksa, zatim predstava “Jedvanosimsoboakalomistobo” autorice Nejre Babić i autora Aleša Kurta, u režiji Aleša Kurta, predstava “Knjiga mojih života” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, nastala prema tekstu Aleksandra Hemona i u režiji Sabrine Begović, predstava Narodnog pozorišta RS Banja Luka “Naši dani”, nastala u režiji Juga Radivojevića, a prema tekstu Željka Stjepanovića i na koncu, predstava “Neće biti smak svijeta” u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru, autora i reditelja Adnana Lugonića.

Zvanična objava Pratećeg programa i raspored izvedbi predstava u okviru Glavnog takmičarskog programa XVII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teksta Zenica 2018. će biti naknadno utvrđeni.