Treći Internacionalni festival književnosti Bookstan održat će se od 4. do 7. jula u Sarajevu, a ovogodišnji kurator festivala je Geert Mak, jedan od najznačajnijih evropskih novinara i pisaca, po čijem izboru će Bookstan ugostiti holandske i belgijske autorice i autore.

Uz učešće holandskih, belgijskih i drugih internacionalnih gostiju, te domaćih i regionalnih, na trećem Bookstanu će biti govora o ulozi granica i ograničenja u kulturi, što je i centralna tema ovogodišnjeg festivala: Borders and Boundaries/Granice i ograničenja.

Neki od međunarodnih autorica i autora koji će doći na treći Bookstan su Frank Westerman, David Mitchell, Chris Keulemans, Eric Faye, Femke Halsema i Griet Op de Beeck, dok su neka od domaćih imena koja će publika moći poslušati Dubravka Ugrešić, Miljenko Jergović, Aleksandar Hemon, Faruk Šehić, Nenad Veličković, Tanja Stupar Trifunović, Senka Marić

Osim izdavačkog segmenta kao važnog doprinosa festivalu, tu je Bookstanov edukacijski dio, a on će podrazumijevati edukativno-kritičku radionicu pod nazivom “Kako čitati romanopisca?” Radionica se uz angažman domaćih i međunarodnih predavača ove godine odvija pod mentorstvom urednika u izdavaštvu Krune Lokotara.

Više informacija o trećem Bookstanu možete pronaći na Facebook stranici festivala.