Publika Sarajevskog ratnog teatra će u narednih sedam dana imati priliku pogledati tri predstave. U subotu, 14. aprila na repertoaru je Ay, Carmela, u ponedjeljak, 16. aprila Majstor i Margarita, a u srijedu, 18. aprila Bio je lijep i sunčan dan. Termin igranja svih predstava je 20 sati.

Cijena ulaznica iznosi 10KM, a omogućen je popust za učenike, studente i penzionere gdje ulaznica iznosi 5KM. Ulaznice se mogu rezervisati pozivom na 033 664 070, tokom vikenda na 061 802-849 ili slanjem poruke u Facebook inbox.

Ay, Carmela je priča o glumačkom i ljubavnom paru, Carmeli i Paulinu, o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati. Predstava je intimna i sentimentalna kronika sjećanja, te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Režiju ove predstave potpisuje Robert Raponja, a igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

Majstor i Margarita uprizorenje je čuvenog Bulgakovljevog romana. Mihail Bulgakov je napisao osam verzija romana Majstor i Margarita, ali prva necenzurisana verzija objavljena je dvadeset sedam godina nakon njegove smrti u Frankfurtu 1967, a u SSSR-u tek 1973. godine. Bio je to uspjeh za pisca čija su djela čekala na crnoj listi staljinističkog režima i koji je u posljednjim sekundama svog života izgovorio rečenicu: „Neka znaju…Neka znaju!“

Režiju predstave potpisuje Aleš Kurt, a u predstavi igraju Selma Alispahić, Mirsad Tuka, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Sead Pandur, Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić i Adnan Kreso.

Bio je lijep i sunčan dan dokumentarna je predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 75 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. sakupljenim u knjizi „2. maj 1992. – Bio je lijep i sunčan dan“. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima; oni koji se sjećaju bili su tada djeca, studenti, djedovi, borci, policajci, novinari, domaćice….Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395, dana opsade Sarajeva.

Režiju predstave potpisuje Tanja Miletić Oručević, a u predstavi igraju Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Milić, Snežana Bogićević, Amila Terzimehić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso i Benjamin Bajramović.