Ovogodišnji, treći po redu međunarodni festival književnosti Poligon u Mostaru održat će se od 20. do 25. septembra. Ove će godine festival prvi put početi predprogramom u Splitu, 20. septembra, a nastavit će se tradicionalno na različitim lokacijama u Mostaru, uz podršku Grada Mostara, Allianz Kulturstiftung i Tradukija.

Na ovogodišnjem Poligonu učestvuju Alida Bremer, Ivana Sajko, Tea Tulić, Seid Serdarević, Niall Griffiths i Tony White iz velike Britanije, Ahmed Burić, Andrej Nikolaidis, a predprogramu u Splitu, u Ghetto Clubu, Poligon će najaviti Jurica Pavičić, Olja Savičević Ivanković, Renato Baretić, Edi Matić, Mirko Božić, Julia Franck, Radek Knapp, Lindita Arapi, Thomas Brussig, dok će moderatori biti Alida Bremer i Mario Glavaš.

Treći Poligon tematizovat će teatar i prozu, čitanje klasika i tumačenje stvarnosti, Evropu u krizi, podijeljene gradove, lokalno i univerzalno na primjeru kajkavske književnosti, književnost u emigraciji, manjine u književnosti, humor u književnosti i granice političke korektnosti, a književni program će biti začinjen koncertima i partyjima.

Festival Poligon pratite na njegovoj Facebook stranici, gdje ćete pronaći i raspored dešavanja.