Petnaesti Festival bosanskohercegovačke drame počet će u petak, 6. maja izvođenjem predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Drang nach Westen u režiji Lajle Kaikčije.

U takmičarskom programu festivala, koji će trajati do nedjelje, 15. maja, biće izvedene predstave Sveto S ili Kako je “arhivirana” predstava Sveti Sava u režiji Tanje Miletić Oručević (Bosansko narodno pozorište Zenica), koja je na nedavno održanim Marulićevim danima u Splitu osvojila nagradu publike za najbolju predstavu, zatim Generacija bez kosti u režiji Darka Cvijetića (Pozorište Prijedor), Istina (ne) boli u režiji Igora Tešića (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali u režiji Mirjane Karanović (Bosansko narodno pozorište Zenica u saradnji s Kamernim teatrom 55), Brašno u venama u režiji Borisa Liješevića (Sarajevski ratni teatar SARTR), Kad bi naglas govorili u režiji Srđana Vuletića (Kamerni teatar 55, Sarajevo), te Kompleks Ristić u režiji Olivera Frljića (Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana u saradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivan pl. Zajc iz Rijeke, BITEF-om iz Beograda i festivalom MOT iz Skoplja).

Ovdje možete pogledati cjelokupan program i raspored igranja predstava.

Publika u Zenici će u danima trajanja festivala moći pogledati i dokumentarnu izložbu o Branku Ćopiću Ispod zmajevih krila autora Zlatana Delića, budući da je cijelo ovogodišnje izdanje festivala posvećeno djelu ovog značajnog pisca, prisustvovati predstavljanju knjige Almira Bašovića Maske dramskog subjekta, poslušati koncert violončelistkinje Belme Alić, kao i pjesnički kabare Borisa Dežulovića i Predraga Lucića Melodije uglja i čelika.