Narodno pozorište u Mostaru službeno je počelu s djelovanjem 28. novembra 1949. godine. U septembru 1949. godine započeta je gradnja nove zgrade, a zgrada Narodnog pozorišta Mostar svečano je otvorena 17. novembra 1951. godine.

Bila je to prva novosagrađena pozorišna zgrada u Bosni i Hercegovini poslije Drugog svjetskog rata. Otvorena je premijerom predstave “Hasanaginica – dramska slika” Alekse Šantića u režiji Svete Milutinovića.

Od 7. augusta 1974. do 17. februara 1977. trajala je kompletna adaptacija ove pozorišne zgrade. Sljedeće godine će biti 40 godina kako u obnovu zgrade nisu ulagana značajnija finansijska sredstva. S obzirom da se ovog mjeseca navršava65 godina kako je ova kuća otvorena, u čast jubileja uljepšana je muralom.

Autor grafita na zgradi Narodnog pozorišta Mostar, u povodu 65 godina od otvorenja zgrade, mostarski je umjetnik Maid Mide Redžić. Na grafitu je crvena mašna, kao simbol svečanosti, i natpis “65 godina kuća iluzije”.

Redžić se uličnom umjetnošću bavi dugi niz godina. Jedan je od pionira Street Arts Festivala u Mostaru, uključen u njegov rad od samih početaka. Od tada je realizirao mnogobrojne grafite na javnim površinama Mostara i šire. Učesnik je mnogih street art festivala u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Želio sam svojim radom uljepšati i zgradu Narodnog pozorišta Mostar kao javnu ustanovu kulture, ali i sam grad. Obradovao sam se pozivu iz Narodnog pozorišta da muralom osvježimo izgled ove zgrade, koja vapi za obnovom. Do jučer sam dolazio u pozorište na predstave, a sad sam bio sudionik u stvaranju nečeg lijepog, kakve imam i uspomene iz Narodnog pozorišta Mostar. Nadam se da će i druge ustanove slijediti ovaj primjer i doprinositi ljepšem izgledu grada, ali i povezivanju različitih vidova umjetnosti, kao i ustanova kulture i umjetnika Mostara. Mislim da Mostar ima veliki kapacitet, koji nije iskorišten. Ovo je dobar primjer kako udruživanjem kreativnih snaga možemo stvoriti nešto lijepo i pozitivno, dokaz da Mostar itekako može biti grad kulture, što je uvijek i bio”, kaže Redžić.