U četvrtak, 18. oktobra u Mostaru počinje četvrto izdanje regionalnog festivala književnosti Poligon. Festival će se održavati do 21. oktobra na nekoliko lokacija u gradu, uz učestvovanje autorica i autora iz BiH, Hrvatske, Srbije i Austrije.

I ove godine posjetioce i posjetiteljke Poligona očekuju književna čitanja, razgovori i druženja s autoricama i autorima. Gosti Poligona su Almin Kaplan, Ahmed Burić, Anita Pajević (BiH), Ivan Herceg, Andrija Škare, Goran Matović (HR), Richard Schuberth (Austrija), Siniša Tucić, Petar Matović (Srbija).

Tema četvrtog Poligona su granice. ”Jedna od glavnih preokupacija, kako u medijima tako i kulturnoj i političkoj sceni su migracije i sa njima povezane granice, kulturološke, fizičke i druge. Zadatak je književnosti da granice prelazi i pomogne nam da ih i sami pređemo, jer za slobodan duh ne postoje ograde od žice ili betonski zidovi. Ove godine ćemo u programu četvrtog festivala Poligon govoriti upravo o načinima kako smo u vlastitom iskustvu uspjeli srušiti neke zidove uz pomoć književnosti, te što bi se od toga moglo primjeniti drugdje, o čemu će govoriti naš austrijski gost Richard Schuberth”, pojasnio je direktor i pokretač Poligona Mirko Božić.

I ovogodišnje izdanje Poligona nastavlja u svojoj misiji okupljanja vrhunskih autorskih imena pred mostarskom publikom koji će time obogatiti kulturnu scenu Mostara i BiH, ali i svoje vlastito regionalno iskustvo, što se dosad pokazalo iznimno uspješnim. Cilj Poligona je formiranje stalne književne publike u gradu, koja bi bila poticaj za nove programe najviše kvalitete, kakvu Mostar zaslužuje. Mostar je grad koji je dugo i tradicionalno obilježen pisanom riječi, grad koji želi biti Europska prijestolnica kulture – u takvom gradu želja i nastojanja Poligona su okupiti i stvoriti publiku koja cijeni pisanu riječ. Želja je da se publika upozna s autorima, da književna čitanja budu dijalog autora i publike.