Mostar Rock Škola svoju trogodišnju uspješnu priču želi napraviti još većom i uspješnijom uz veliki open-air event koji najavljuju za kraj decembra u Mostaru. Na rock eventu godine polaznici škole će se predstaviti sa svojim projektima, a najavljuju da će pozvati i druge goste da svi zajedno doprinesu još boljem i rockvalitetnijem radu i širenju kapaciteta škole u narednoj godini.

Rock škola Mostar nastala je 2012. godine, a sve je počelo kada je grupa iskusnih mostarskih muzičara, koju je okupio Orhan Maslo Oha, odlučila poduzeti nešto da pokuša oživiti zamrlu rock scenu u gradu na Neretvi. Stara Ohina ideja o rock školi za mlade je aktuelizirana, što se pokazalo punim pogotkom.

Od 16 polaznika na početku, vrlo brzo su stigli do brojke od 90. “Da imamo veći kapacitet, imali bismo 150”, siguran je Oha. Mladi Mostarci u ovoj školi prolaze kroz sve faze postajanja muzičarem. Uče svirati individualne instrumente, ali i kako se radi u bendu, upoznaju historiju urbane muzike, muzičku teoriju… Ipak, naglasak je na praksi, prije svega, i pružanju prilike ovim mladim ljudima da izraze svoju kreativnost.

Rock_1

Rock škola Mostar trenutno zakupljuje prostorije u Muzičkom centru Pavarotti, a njihov cilj u narednoj godini je proširenje kapaciteta. Žele opremiti vlastiti studio za snimanje, kako bi svojim polaznicima omogućili da osjete šta znači rad u studiju te da zabilježe svoje muzičke ideje. “Snimanje je jedna od osnovnih stvari koje muzičar radi. Tako muzičar ostavlja trag”, kaže Oha.

Kako bi svoju ideju sproveli u djelo, ali i svoj rad predstavili široj javnosti, odlučili su organizirati jedan veliki muzički event u Mostaru 30. decembra ove godine. Prihodi od događaja biće iskorišteni za projekat studio. Iz Rock škole najavljuju veliko iznenađenje i šou kakav Mostar možda nije vidio ranije. Više detalja će, kažu, otkriti uskoro. Ono što se već sada zna jeste da će na eventu nastupiti i bendovi nastali u Rock školi.

Pogledajte video priču i saznajte više o Rock školi Mostar.