Radosna vijest za sve fanove Monty Pythona: 40. godišnjica filma ‘Monty Python and the Holy Grail’ (Monty Python i Sveti gral) biće obilježena na filmskom festivalu Tribeca 24. aprila, specijalnom projekcijom filma u kinu Beacon u New Yorku, kojoj će prisustvovati pet preživjelih članova ove komičarske ekipe: John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin.

Palin je prilikom najave obilježavanja godišnjice rekao: “Pythonovci su sretni što će na filmskom festivalu Tribeca imati priliku susresti se sa svima koji se sjećaju zašto smo napravili ‘Monty Python i sveti gral'”

Na festivalu će također biti upriličena međunarodna premijera dokumentarnog filma ‘Monty Python – smisao života’, o historiji grupe komičara i njihovih nastupa, kao i njihovim najvažnijim djelima. Dokumentarac su režirali Roger Graef i James Rogan, a on će na Tribeci biti prikazan dan kasnije, 25. aprila.

Istog dana i dan kasnije, publika će moći pogledati ‘Monty Python Life of Brian’ (Život Brianov), kao i ‘The Meaning of Life’ (Smisao života), a svi filmovi će biti popraćeni debatama s publikom, kojima će prisustvovati neki od Pythonovaca.

Najpoznatija i zasigurno najuticajnija grupa britanskih komičara okupila se krajem ‘60-ih godina da bi kreirali seriju ‘Leteći cirkus Montyja Pythona’, a zajedno su snimili i četiri filma.