Prvi dokumentarni film o frontmenu američkog grunge benda Nirvana, Kurtu Cobaineu, premijerno će biti prikazan na televiziji 4. maja, ali je produkcijska kuća HBO već predstavila trailer, pun privatnih fotografija i video snimaka koji nikad ranije nisu prikazani.

Dokumentarac autora Bretta Morgena, naziva “Montage of Heck”, priča je o životu i djelu muzičara iz Seattlea čiji je život završio prerano i tragično: počinio je samoubistvo 5. aprila 1994. godine, sa 27 godina. Morgen je film sastavio od arhivskih snimaka iz najranijeg Kurtovog djetinjstva, intervjua s prijateljima i članovima porodice, crteža, poezije, audio snimaka, fotografija iz porodičnog albuma i kućnih video snimaka.

Među producentima i producenticama filma su i Cobainova dugogodišnja partnerica Courtney Love i njihova kćerka Frances Bean Cobain.

Nirvana je svojim muzičkim izrazom oblikovala cijelu jednu generaciju, u historiju muzike se upisavši s hitovima Smells Like Teen Spirit, Lithium, Polly, Come as You Are, Rape Me, All Apologies, Heart-Shaped Box… Bend je prodao više od 25 miliona albuma samo u SAD-u i preko 50 miliona u svijetu.