Na međunarodnom književnom festivalu Bookstan danas su se u programu Savremena bh. književnost predstavili Nihad Hasanović i Damir Ovična, a u programu Iz regije, koji počinje u 15 sati na Akademiji likovnih umjetnosti, biće predstavljeni Ethem Mandić, Andrej Nikolaidis, Milorad Popović i Ognjen Spahić iz Crne Gore. U 17 sati s prisutnima će razgovarati Miljenka Buljević iz Hrvatske i Susan Curtis Kojaković iz Velike Britanije.

U Centralnom programu drugog dana Bookstana u 19 sati gost će biti Rawi Hage, a u 21 Mona Eltahawy.

Rawi Hage rođen je u Bejrutu u Libanonu, gdje je proživio devet godina građanskog rata. Godine 1992. iselio se u Kanadu, gdje je studirao fotografiju. Nagrađivani je književnik, likovni umjetnik, kustos i politički komentator. Objavljivao je tekstove u časopisima Maclean’s, Fuse, Mizna, Jouvert, The Toronto Review, Montreal Serai i Al-Jadid. Likovne je radove izlagao u galerijama i muzejima širom svijeta. Prvi Hageov roman “De Nirova igra” nominovan je za dvije prestižne kanadske književne nagrade Giller i Governor-General. Godine 2008. osvojio je IMPAC Dublin Litearary Award za roman “De Nirova igra”. Drugi roman “Žohar”, objavljen 2008., bio je u užem izboru za više važnih kanadskih nagrada, a osvojio je nagradu Huge MacLennan za najbolji roman. Djela su mu prevedena na dvadeset i devet jezika, a Buybook je objavio njegov roman “Žohar” 2010. godine.

Mona Eltahawy je egipatsko-američka novinarka i aktivistica koja je učestvovala u protestima Arapskoga proljeća u Egiptu. Pritom je doživjela seksualno i fizičko zlostavljanje policije, o čemu otvoreno govori i potiče druge žene na probijanje istog tabua. U svom prvijencu “Hidžabi i himeni” (Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution 2015) čije je Buybookovo izdanje upravo ugledalo svjetlo dana, iznosi priče žena iz regije o dvostrukoj revoluciji koju moraju poduzeti — protiv lokalnih diktatora, ali i protiv patrijarhalnog sistema koji ih tretira kao građane drugog reda.

Tokom cijelog trajanja festivala Bookstan, možete pogledati izložbe Buybook designs Aleksandre Nine Knežević, postavljenu u galeriji Akademije likovnih umjetnosti, te Tajnu stripa od malina Karima Zaimovića Aleksandra Brezara, Enisa Čišića i Borisa Stapića postavljenu u Buybooku, kao i Buybookstan, prodajnu izložbu regionalnih izdavača koja se održava u Radićevoj ulici.