XVI festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. počeo je 5. maja i publici ponudio devet predstava u Takmičarskom programu, od kojih je jedna bila festivalska premijera. Posljednje tamičarske večeri saopštene su odluke Žirija publike, Novinarskog žirija i Stručnog žirija.

Žiri publike ovogodišnjeg Festivala je odlučivao o najboljoj predstavi i o najboljim glumačkim ostvarenjima, te je donio odluku da je najbolja predstava na XVI festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Moje dete” nastala prema tekstu Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević.

Nagrada publike za najboljeg glumca dodijeljena je Davoru Goluboviću, za ulogu Bokija Aleksića u predstavi “Mirna Bosna”, autora Borisa Lalić reditelja Saša Peševskog, u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada Žirija publike za najboljeg glumca Festivala je dodjeljena Jovani Gavrilović, za ulogu Ranke u predstavi “Moje dete”, autora Stojana Srdića “, rediteljice Ane Đorđević, u produkciji  Beogradskog dramsko pozorište Beograd.

Novinarski žiri ovogodišnjeg Festivala je odlučivao o najboljoj predstavi i jednoglasno je odlučio da se nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu “Moja fabrika” nastalu prema tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić.

Sručni žiri XVI festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. koji su činili predsjednica Selma Dizdar, diplomirana dramaturginja i urednica dramskog programa radija FBiH, Ermin Bravo, glumac i univerzitetski profesor iz Sarajeva i Igor Ružić, pozorišni kritičar, publicista i teatrolog iz Zagreba, dodijelio je ukupno jedanaest nagrada.

Nagrada za scensku muziku po odluci Stručnog žirija dodijeljena je Damiru Imamoviću, za muziku u predstavi “Sve se nekako preživi, osim smrti”, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Specijalnu nagrada Stručni žiri za kolektivnu igru je odlučio dodijeliti ansamblu predstave “Za šta biste dali svoj život?” u koprodukciji East West centar Sarajevo & Pozorište Promena Novi Sad & Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház & BNP Zenica.

Nagrada “Radovan Marušić” za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju ili dizajn svjetla) ovogodišnjeg Festivala bh. drame i autorskog teatra prema odluci Stručnog žirija dodijeljena je Sabini Trnka, za scenografiju u predstavi “Moja fabrika”, autora Selvedina Avdića, u režiji Dine Mustafića i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, te Lejli Hodžić, za kostimografiju u predstavi “Sve se nekako preživi, osim smrti”, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljena je Lani Delić za ulogu u predstavi “Moja fabrika”, autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice prema odluci Sručnog žirija ovogodišnjeg Festivala dodijeljena je Dini Mušanović, za ulogu Una/Ena u predstavi “Sve se nekako preživi, osim smrti”, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najbolju glumicu)  Festivala dodijeljena je Ejli Bavčić Tarakčija, za ulogu Emilije u predstavi “Sve se nekako preživi, osim smrti”, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prema odluci Stručnog žirija nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najboljeg glumca) pripala je Aleksandru Seksanu za ulogu Edina u predstavi “Sve se nekako preživi, osim smrti”, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Selmi Spahić, za režiju predstave “Moja fabrika”, autora Selvedina Avdića, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi, sadržaja, dodjeljena je Emini Omerović, Bojani Vidosavljević i Selmi Spahić, za dramatizaciju proznog teksta u predstavi “Moja fabrika”, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagradu “Miodrag Žalica” za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst dobila je Ljubica Ostojić, za dramski tekst “Sve se nekako preživi, osim smrti”, inseniran u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na koncu, glavna nagrada Festivala za najbolju predstavu u cjelini pripala je Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu “Moja fabrika” autora Selvedina Avdića i režiji Selme Spahić.