Već osmu godinu zaredom na dan velikog finala najprestižnijeg europskog klupskog fudbalskog takmičenja UEFA Champions League, UniCredit Bank d.d. i Otvorene zabavne škole fudbala (CCPA-OFFS) organizuju veliki fudbalski događaj za djecu, Mini šampioni. Mini šampioni se svake godine održavaju u drugom gradu u Bosni i Hercegovini, a domaćin ovogodišnjeg događaja će biti Mostar, gdje će se 26. maja 2018. godine od 10 do 15 sati, ispred Mepas Malla, okupiti preko 400 dječaka i djevojčica uzrasta od 5 do 12 godina iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ovaj veliki sportski događaj za djecu organizuje se pod direktnim pokroviteljstvom UEFA-e, te uz sponzorsku podršku UniCredit Bank d.d. i kompanije Mastercard. Podršku u organizaciji pružili su i Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine, te Grad Mostar i Sportski savez Grada Mostara.

„Očekujemo više od 400 djece iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, koji će obučeni u boje ovogodišnjih finalista UEFA Lige prvaka, moći igrati zabavni fudbal i uživati  cijeli dan. Za sve one kojima fudbal ne bude primarni odabir za igru, obezbijedili smo i mnoštvo drugog zabavnog sadržaja za djecu, a sve sa ciljem da se djeca povezuju i bezbrižno druže slaveći UEFA-inu ideju RESPECT-a. Zahvalni smo da uz pomoć vjernih partnera UEFA-e, UniCredit Bank d.d., Mastercard, Nogometnog saveza BiH, možemo omogućiti zabavnu igru i dan za pamćenje za svu djecu koja će doći u subotu“, izjavio je Esad Hadžijusufović, koordinator Otvorenih zabavnih škola fudbala.

Mini šampioni će se odvijati na 15 stanica Fun Footballa, postavljenih ispred Mepas Malla u Mostaru. Sa djecom će raditi oko 100 trenera, trenerica, asistenata i asistentica. Na svakoj stanici, radit će se različite fudbalske igre, a djeca će, nakon završene igre na jednoj, prelaziti na drugu stanicu. Sva djeca će imati majice u bojama finalista Lige šampiona i rad na stanicama će se odvijati u duhu UEFA takmičenja, navijanja, fair playa i međusobnog poštivanja.

Amir Trokić, Account Manager u kompaniji Mastercard za tržište BiH, izjavio je: „Fudbal je univerzalni jezik navijača širom svijeta, koji ih povezuje kroz jedinstvene trenutke, ali ih i inspiriše da i sami započnu nešto neprocjenjivo. Mastercard sa ponosom podržava taj duh zajedništva kako kroz UEFA Ligu šampiona, a ta saradnja je već ušla u 24. godinu, tako i ovdje u Bosni i Hercegovini, gdje već sedmu godinu zaredom podržavamo Mini šampione. U ime kompanije Mastercard, želim se zahvaliti našim partnerima na važnoj inicijativi da djecu naučimo osnovnim principima fer pleja, poštovanja i jednakosti.“

Osim igranja fudbala, bit će upriličeno i niz kreativnih i edukativnih radionica za djecu kroz baby zonu, likovne i muzičke radionice, te radionice posvećene fudbalu, očuvanju životne okoline, zdravoj ishrani, sigurnosti djece u saobraćaju i fer navijanju.

Preko 400 dječaka i djevojčica iz preko dvadeset klubova, vrtića, škola i ustanova iz Mostara, Stoca, Konjica, Tarčina, Pazarića i Sarajeva bit će podijeljeni u timove Real Madrida i Liverpoola,   ovogodišnjih finalista UEFA Champions League, gdje će uz zabavu, igru i druženje osjetiti djelić atmosfere velikog finala.

„Sa zadovoljstvom podržavamo Mini šampione koji svake godine spajaju sve više djece. Ovo je poseban projekat u svojoj misiji i svom djelovanju, te nam je drago da je ovaj projekat prepoznala i UEFA te ga kontinuirano podržava. UniCredit kroz svoje djelovanje nastoji podržavati projekte namijenjene djeci koji pružaju priliku za zdravo odrastanje i druženje“, izjavila je Selma Riđanović Kenović, direktorica Marketinga i komunikacija UniCredit Bank d.d.